https://www.dstny.se/app/uploads/cyber_security_myter_myths.jpg

8 vanliga påståenden och myter om cybersäkerhet

I en värld där persondata blir mer och mer som en valuta och där kontouppgifte kan läcka ut så är säkerheten på internet något man borde ta på största allvar.

Men det florerar mycket rykten och missuppfattningar om vad som gäller kring cybersäkerhet och det är svårt att veta vad som är sant och vad som är falskt.

Därför har vi gått igenom åtta av de vanligaste påståendena kring cybersäkerhet för att ta reda på vad som stämmer och vad som är en myt.

1 Någon kan spionera på mig genom min webbkamera

SANT

Tråkigt nog är det möjligt för en hacker att spionera på dig via din webbkamera genom att installera ett verktyg för fjärråtkomst. Det är även möjligt att slå på webbkameran utan att den gröna indikatorlampan lyser, vilket gör att man inte har någon aning om när någon spionerar på en.

Många påstår att regeringen håller koll på folk via deras webbkameror, ett påstående som kanske kan ha ett visst mått av sanning i sig. I vissa länder kan staten eller regeringen få möjlighet att spionera på dig via webbkameran men då behövs det en husrannsakningsorder. Mer vanligt är det att regelrätta hackers och perversa människor ägnar sig åt denna typ av spionage.

Men med tanke på hur många datoranvändare det finns, runt om i världen, så är risken väldigt liten att just du utsätts för ett sådant intrång. Ett tips är att ladda ner ett antivirus-system och kör en scanning på högsta inställningen. De flesta vanliga antivirus-system brukar kunna hitta denna typ av intrång.

För er som inte litar på tekniken så finns det smarta små luckor man kan klistra på över sin kamera, som man kan öppna och stänga, för att med 100% säkerhet veta att ingen ser dig genom kameran.

 

2 Jag är aldrig inne på ”konstiga” sidor, så jag kan vara lugn

FALSKT

Det finns en uppfattning om att man bara kan bli hackad om man är inne på udda hemsidor, som exempelvis webbsidor för pornografi, men detta stämmer inte alls. Cyberkriminella behöver inte din browser för att attackera dig. Mycket så kallat malware skickas idag via epost och aktiveras när man klickar på en länk. Därför ska du alltid vara extra försiktig när du får mail från okända avsändare.

myter om internetsäkerhet

3 Dark Web är bara för brottslingar

FALSKT

Dark Web har ett väldigt dåligt ryckte och begreppet florerar allt oftare i samband med försäljning av illegala produkter eller tjänster. Men det är inte bara skumma typer som använder sig av Dark Web.

Dark Web är ett nätverk av hemsidor där du behöver någon form av system som säkerställer att du är helt anonym. Och detta kan vara vilken typ av hemsidan som helst. Till och med Facebook har en Dark Webb-sida, en .onion-sida som du enbart kan nå om du använder Tor Browser. Och du behöver som sagt inte vara en hitman för att ha nytta av denna typ av anonymitet. Journalister, aktivister och politiker är några grupper som använder Dark Web av olika säkerhetsskäl.

 

4 Google läser all min e-post

SANT (i viss mån)

Ja, man kan säga att Google läser dina mail du får till din G-mail. Om du har ett G-mail-konto så lagrar och hanterar Google dessa i sina servrar. Inkluderat i den här hanteringen finns olika skript som läser in innehållet i dina mail.

Först och främst, det är inte en fysisk människa som sitter dygnet runt och läser folks e-post. Allt detta sker via olika skript. Men Google kollar på innehållet i dina mail och kan använda detta för tredjepartsleverantörer så att de exempelvis kan marknadsföra relevanta produkter till dig. Detta innebär dock inte att tredjepartsleverantörer får din personliga information. Det som sker är att du klumpas ihop med andra personer i ditt åldersspann som råkar ha samma intresse som du, så att Företag XYZ kan marknadsföra sin förhoppningsvis relevanta produkt. Detta är något som du går med på när du accepterar Googles användarvillkor.

hackers cyber criminals

5 Alla hackers är onda

FALSKT

Ordet Hacker har använts lite felaktigt under lång tid. Det är en skillnad mellan cyber-kriminella och hackers. Det finns så kallade white-hat-hackers som jobbar med att hitta svagheter och säkerhetsrisker i system, enbart för att hjälpa till att få systemen säkrare.

 

6 Allt jag behöver är ett starkt lösenord

FALSKT (delvis)

Ja, för att säkra upp dina konton mot intrång så är det viktigt att ha ett starkt lösenord. Men det är lika viktigt att ha olika lösenord på alla dina inlogg. Detta beror på att om en plattform får ett intrång, och dina inloggningsuppgifter läcker, så är det inte ovanligt att hackers delar med sig av dessa till andra aktörer. Du ska även fundera lite på vilka säkerhetsfrågor du använder. Saker som vad din första hund hette, eller vilken gata du växte upp på kan vara information som kan finns att hitta på dina sociala medier. Försök att välja frågor som väldigt få vet svaret till.

 

7 Öppna nätverk är säkrare idag än vad de var förr

SANT

När du är inne på en hemsida kan du ofta se att URLen börjar med https:. Här står S:et för säkerhet och enkelt uttryckt innebär det att den information som skickas mellan dig och URLen är krypterad. Någon utomstående kan alltså inte se vad du laddar hem för bilder eller vilket lösenord du fyller in, osv.

Förr, när man bara hade http-sidor, alltså utan krypteringen, så var det väldigt enkelt för någon utomstående, med ett ont uppsåt, att komma åt din information, om du satt på exempelvis ett internetcafe eller på en gratis wifi-uppkoppling någonstans. Det var vanligt att cyberkriminella satt på platser med öppna nätverk och samlade in lösenord och användar-inlogg.

Men även fast många sidor idag är mycket säkrare än förut så är det bra att använda en VPN. VPN står för Virtual Private Network och kan hjälpa dig att hålla din information säker. Om du exempelvis loggar in på ett gratis WiFi på en flygplats, och använder VPN, så kan flygplatsen enbart se att ett VPN har loggat in. De kan inte se vilka sidor du besöker eller vad du gör.

 

8 Mitt antivirusprogram håller mig helt säker

FALSKT

Även om det är bra med ett antivirusprogram så betyder inte det att du är 100% skyddad från att någon gör intrång på dina personuppgifter. Cyberkriminella använder sig ofta av social ingenjörskonst, vars taktik går ut på att lura användare att exempelvis klicka på en länk och uppge ett lösenord eller en bank-kod.  Så även fast du har investerat i ett antivirusprogram ska du vara försiktig med vad du klickar på och vilka uppgifter du anger på internet.

 

Detta var några av de vanliga påståendena som florerar på internet gällande cybersäkerhet.

Många tror att ”säkerhet på internet” handlar om att vara en eremit och inte låta någon få ta del av något som har med en själv att göra. Detta är ofta långt ifrån sanningen och det är viktigt att hålla isär cyberkriminalitet och att företag använder din persondata i marknadsföringssyfte exempelvis. Men genom att vara medveten om vad för spår man lämnar efter sig på internet, och vilken data man själv vill hålla hemlig, så kan man enklare ta kloka beslut.

Stay safe