Att jobba på distans är inte det samma som att jobba ensam

Vi ser en tydlig förändring i arbetsklimatet idag. 8-17 på kontoret är inte längre en självklar standard för dem som jobbar på kontor. Det blir allt vanligare att företag jobbar med ambulerande arbetsplatser och ABW (activity based working) där personalen uppmuntras att arbeta där det passar både dem och arbetsuppgiften bäst.

Många finner en stor fördel med detta upplägg då det tillåter dem att leva ett mer rörligt liv och spendera mer tid med familj utan att kompromissa deras produktivitet. Workforce Futures gjorde en undersökning som visade att 83% av de medarbetare som tillfrågades ansåg att de inte behövde vara på kontoret för att vara produktiva i sitt arbete.

Alla fördelar till trotts så finns det även nackdelar. En av dessa är att vissa känner sig isolerade från sitt arbetsteam när de inte jobbar på samma fysiska plats. Så här kommer fyra tips för hur man kan skapa sammanhållning för arbetsteam som jobbar mycket på distans.

1. Kom ihåg de små sakerna

På ett kontor där kollegorna spenderar luncher och raster tillsammans blir det lätt att man pratar om personliga sakerna så som födelsedagar och vad man ska göra till helgen. Detta är självklart något som medför att man lär känna varandra på en mer personlig nivå. Onekligen är det svårare att få till dessa vardagliga konversationer när man jobbar på distans. Därför kan det vara bra att göra en extra ansträngning när det kommer till de bitarna. Kanske kan du lägga in en påminnelse i kalendern när en kollega fyller år så att du kan ringa och säga grattis. Fråga hur sonens fotbollsturnering gick eller hur resan till Grekland var. Att komma ihåg de små detaljer kan göra stor nytta för sammanhållningen och får kollegor att känna sig omtyckta.

2. Använd video-samtal

Vi ska inte sticka under stolen med hur skönt det kan vara att klä sig i sina äldsta mjukisar och fårskinnstofflor när man jobbar hemifrån. Tyvärr har detta medfört att många väljer att strunta i videon och bara köra röstsamtal när man har möte med sina kollegor. Det är lätt att glömma vikten av att faktiskt se personen man pratar med. Genom att ha inplanerade videosamtal med sina kollegor med jämna mellanrum kan man skapa en koppling kollegor emellan, även om de bara ses över en kamera. Och med dagens tekniska hjälpmedel, så som exempelvis MiTeam eller Skype for Business, så blir det dessutom busenkelt att starta upp och hålla i virtuella möten.

3. Schemalägg uppdateringar

På ett kontor där alla jobbar på plats sker det ofta ganska naturligt att man pratar om vart man befinner sig i olika projekt. Försök göra det samma med kollegor som jobbar på distans. Schemalägg uppdateringar och genomgångar med jämna mellanrum. De behöver inte var långa men genom att snabbt gå igenom olika statusuppdateringar får man både bra översikt på olika projekt och det sporrar medarbetare att bli klara till en viss tid.

4. Träffas på riktigt då och då

Telefonsamtal, videosamtal, chattar, mail och delade kattbilder på Facebook i all ära. Men att ses i verkligheten då och då ger kollegor chans att knyta an på ett sätt som är svår att efterlikna på artificiella sätt. Gör en grej av att ha en team-dag några gånger om året eller samla alla på en AW då och då. Det kommer att göra under för gruppkänslan i det långa loppet.

För företag där det är vanligare att man jobbar på distans finns det en poäng att inkorporera en inkluderande kultur. Genom att tänka lite extra på tipsen ovan ser man till att kollegor känner sig delaktiga och inkluderade. Oavsett vart de utför sina arbetsuppgifter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Låt oss kontakta dig

Våra kompetenta säljare hör gärna av sig till dig och hjälper till med just dina utmaningar eller ring till 08-120 100 00 för att prata med en rådgivare direkt.