https://www.dstny.se/app/uploads/hutomo-abrianto-576211-unsplash_webb-e1588601612968.jpg

Jobba på distans – bekämpa prokrastinering

Ibland faller det bara över en, den där känslan när man hittar på massa ursäkter och börjar med andra uppgifter för att slippa göra det man verkligen behöver göra. Att ibland kunna tvinga sig själv att få jobbiga eller tråkiga uppgifter klara är en styrka som blir allt viktigare. Inte minst när arbetsdagen inte längre nödvändigtvis måste vara mellan 8-17 på företagets lokaler.

Men att kunna jobba lite var man vill och när man vill är en frihet som inte alla är vana vid och inte heller är superbra på att hantera. När arbetstagare får större friheter krävs också större ansvar att få sina uppgifter gjorda. Därför kan det vara bra att fundera lite på hur man kan bevara produktiviteten när prokrastineringen smyger sig på. Nedan har vi listat några saker som kan vara av hjälp.

Skriv ner deadlines

När man jobbar från hemmets bekvämligheter kan det ibland vara svårare att hålla koll på tider och datum. Deadlines kan komma inpå en snabbare än vad man beräknat. Att hålla koll på och följa sina uppgifter med tillhörande deadlines hjälper dig att prioritera ditt jobb. Gör gärna en vana av att kolla av med jämna mellanrum om det är några kommande deadlines de närmaste dagarna så att du alltid håller dig uppdaterad.

Ha kontakt med kollegor

Jobbar man mycket hemifrån kan det vara bra att tänka lite extra på att hålla kontakten med kollegorna. Dels för att hålla sig uppdaterad om vad som händer på företaget i stort men även för att inte känna sig isolerad och ensam. Det kan vara bra att ha videomöten eller telefonkonferenser inbokade med jämna mellanrum för kontinuerliga avstämningar. På så sätt kan man bli mer motiverad att få uppgifter klara när man vet att man ska tala om dem på nästa möte.

Hitta din produktivitets-peak

Olika personer fungerar olika bra under olika tider på dygnet och när det inte längre krävs att man sitter på kontoret kan man ta till vara på sin egen mest kreativa tid. Är du ingen morgonmänniska, strunta då i att tvinga upp dig kl 6 på morgonen utan sov ut och jobba istället senare in på eftermiddagen. Gillar du att vara uppe med tuppen kan de där timmarna innan mailen och telefonen börjar gå varma vara bra att använda för att jobba undan uppgifter som kräver mer fokus.

Byt miljö

Ibland behöver man ombyte. Har man kört fast mentalt kan det hjälpa att sätta sig i ett annat rum. Sitter du mycket och jobbar i mjukiskläder vid köksbordet kan det hjälpa att klä på sig mer arbetsrelaterade kläder, sätta sig i ett annat rum eller till och med åka iväg och jobba på ett café eller bibliotek.

Använd teknologi

Rätt teknologi, vare sig det är bra hörlurar med brusreducerande egenskaper eller en telefon som tillåter dig att delta problemfritt i ett videomöte, kan verkligen hjälpa effektiviteten framåt. Det gäller att lära sig att ta till vara på den teknologi som finns för att effektivisera sitt arbete och motverka prokrastinering.

Detta var några tips på saker du kan tänka på när det känns svårt att få dina uppgifter klara. Så låt flitens lampa lysa och få saker klara.