https://www.dstny.se/app/uploads/blackberry-img.jpg

Vänta, är BlackBerry tillbaka?

BlackBerry har officiellt återuppstått och ingen är gladare än jag. De som känner mig väl, vet att min favorittelefon någonsin är BlackBerry Curve. Jag var snabb som vinden när jag skrev, och jag hade all grundläggande funktionalitet som behövdes. Jag kunde surfa internet, använda ett begränsat antal appar, använda sociala medier, och låt oss aldrig glömma det extremt populära BlackBerry Messenger.

När BlackBerry avslutade sitt partnerskap med TCL, trodde vi alla att det var slutet för företaget. Men med ett nytt partnerskap med OnwardMobility och Foxconn, kan vi se fram emot en ny lansering av en 5G BlackBerry Android-telefon med fysiskt tangentbord. Den ny telefonen kommer att tillverkas av FIH Mobile, och lanseras i Nordamerika och Europa i första halvan av 2021. Mer komplicerade detaljer än detta vet vi egentligen inte i dagsläget, men huvudfokus för utveckling är säkerhet och produktivitet. Detta var även något som BlackBerry hade som sitt signum när det var som mest populärt. Det ser även ut som att OnwardMobility vill fokusera på företagskunder i dess förmåga att jobba effektivt och säkert på distans. De vill även fokusera på vardagliga användare genom att erbjuda grundläggande eftertraktad funktionalitet som fler appar och en riktigt bra kamera.

BlackBerrys uppgång, nedgång, och uppgång igen?

Det är värt att blicka tillbaka genom Blackberry’s historia. De var en gång i tiden marknadens största spelare med sina extremt avancerade telefoner som tilltalade både professionella individer men även en yngre kundgrupp. Och tro det eller ej, men under sin största pik var hela 50% av alla telefoner i USA var BlackBerrys. Men vad som kom att markera deras nedgång var faktiskt en av kärnfunktionerna; säkerhet. Även om det var en given anledning att köpa en BlackBerry, begränsade det dessvärre antalet appar användare kunde använda vid en tid då appar började ta fart. Nu när säkerhet är fokus i denna omgång av lansering, kan en Blackberry-entusiast bara hoppas på att de hittar en bättre lösning som både förser operativsystem som är säkra och open-sourced. Inte det ena eller andra.

Men om man tänker på det från en annan synvinkel, är biblioteket av appar så stort idag att det är svårt att ens klura ut vad man vill ha. Dessutom visar forskning att vi installerar runt 60-90 appar, varav endast ett fåtal av dess faktiskt använd på daglig basis. Majoriteten av mobiltid spenderas faktiskt mest på 3 appar. Med detta i åtanke, kanske vi behövde rida ut vågen av genombrottet av appar, för att förstå lite bättre vad vi faktiskt vill ha. För vem har helt ärligt inte installerat tusen appar för att endast radera minst hälften. Vem behöver egentligen ens 10 olika appar för att redigera bilder egentligen? Och av just denna anledning, är det kanske den perfekta tiden att erbjuda ett mer begränsat bibliotek, som bara innefattar det bästa och det mest säkra.

Säkerhet var även något vi såg som givet med de extremt avancerade telefonerna på marknaden. Men när vi exempelvis fick nys om Facebooks möjlighet att sälja vår data till tredjeparter utan samtycke, tyckte vi plötsligt lite annorlunda. Detta innebär att vi kanske behövde gå igenom denna digitaliseringsresa av telefoner, för att endast upptäcka att vi inte behöver så mycket appar, och faktiskt föredrar säkra funktioner över ett för stort bibliotek. Här har Blackberry mycket att hämta, och tiden kommer utvisa om vad som var deras uppgång, till deras nedgång, blir deras uppgång ännu en gång.

Slutsats

Givet den nuvarande situationen i världen, är det även väsentligt att kunna effektivt och framförallt säkert på distans. Om BlackBerry kan förse dessa behov med en holistisk lösning som både förstärker produktivitet och säkerhet, med ett tillräckligt brett utbud av appar för de dagliga vardag-och arbetsbehoven – har de möjlighet att verkligen se framgång på marknaden igen.