Bredbandsexpansion med SpaceX Starlink

För att följa upp mitt tidigare blogginlägg, men genom ett internationellt perspektiv denna gång, fortsätter vi på ämnet bredband. likt Sverige, ser vi landbaserade och globala initiativ att expandera tillgång till internet över det nuvarande 50% i världen. Dessa initiativ siktar även på att överbrygga den digitala klyftan, där 72% har tillgång till internet i stadsområden och bara 37% på landsbygden. Ett av de globala initiativen som vi ska fokusera på idag är den kända Elon Musks SpaceX Starlink internetprojekt.

Vad är Starlink?

Starlink är en satellit-internetkonstellation som drivs av SpaceX. Det syftar till att ge internetåtkomst till det mesta av jorden. Men till skillnad från traditionellt satellit-internet utlovar det hastighet och pålitlighet som kan jämföras med fiber. Idag består det av över 1600 satelliter i omloppsbana och kommer så småningom att bestå av många, många fler massproducerade små satelliter som svävar i låg jordbana, cirka 482 km över jordens yta. Detta är unikt för Starlink eftersom de flesta traditionella internet-satelliter svävar omkring 35 405 km över jordens yta. Denna faktor är vad vad som resulterar i jämförbara resultat med fiber. Detta inkluderar hög pålitlighet, hastighet och bandbredd. Dessutom kommunicerar dessa med utsedda mottagare baserade i länder som har licensierat SpaceX för att tillhandahålla tjänsten.

Vad är fiber-internet?

Fram till annonseringen av Starlink, var fiber-internet det bästa alternativet på bredbandsmarknaden. Fiberoptiskt internet levereras genom kablar av små flexibla glassträngar. Traditionellt kabelinternet använde kopparkoaxialkablar för att skicka data via el. I stället använder fiber ljuspulser för att överföra information. Denna konstellation resulterar i det snabba internet vi känner till idag. Nya mätningar visade även ett rekord på upp till. 44,2 terabit per sekund.

Fiber vs Satellit

Satellit -internet är inte ett nytt koncept och det har utforskats flera gånger tidigare, men vid jämförelse av fördelar och nackdelar har fiber alltid triumferat som det bättre alternativ. Här finns det 3 huvudfaktorer att överväga:

  1. Kostnad – Den initiella kostanden beror naturligtvis på nätverkets storlek och distribution, men återkommande kostnader är lägre med fiber. Kostnaden för fiber varierar från 30-70 € per månad vilket liknar priset på traditionella internetkablar. Priset för Starlink är inte fastställt än men förväntas börja runt 70 € per månad. Detta kanske inte verkar betydande, men med tanke på att vi vill överbrygga klyftan av tillgång till internet, där landsbygden ofta också är låginkomstområden, är prissättningen en viktig faktor att tänka på.
  2. Tillgänglighet och pålitlighet – Fiber är traditionellt mer pålitlighet än satellit-internet. Starlinks unika låga jordbana sägs konkurrera i pålitlighet, men detta testas fortfarande. Starlink har dock mycket bättre bandbredd, vilket gör det mycket mer lämpligt i avlägsna och landsbygdsområden. Men som ovan nämnt, är pris en övervägande faktor i dessa områden.
  3. Hastighet – Fiber var och är fortfarande det snabbaste alternativet, men med den unika låga jordbana lovar Starlink en medelhastighet på upp till 10 Gbps. Latensen kommer att vara liknande mellan de två, där fiber har en latens på ungefär 17 ms, medan Starlink förväntas starta med en latens under 20 ms. De siktar på att också nå under 10 ms vilket är avgörande för aktiviteter som onlinespel. Vi kan anta att med tid och utveckling, kommer Starlink sikta på att öka hastigheten för att jämföra sig med fiber, men det är för tidigt att säga i dagsläget.

Starlink vs fiber

Slutsats

Med tanke på faktorerna ovan är Fiber fortfarande det bästa alternativet tills ytterligare testning och distribution. Det är fortfarande för tidigt att säga om Starlink lever upp till de utlovade fördelarna eftersom det fortfarande är ett nytt koncept. Men, om det gör det kommer det oundvikligen att överträffa tillgängligheten genom att tillhandahålla internetåtkomst i områden som ännu inte har fiber-internet, till exempel avlägsna områden. Dock är fortfarande pris en fördel med fiber, och detta är som sagt även en viktig faktor i dessa avlägsna områden. Om Starlink lyckas sänka återkommande kostander, kan det därmed först överträffa fiber-internet. Hastighet och prissättning är fortfarande fördelar fiber har över satellit-internet, men satellit-internet är värt att överväga som en stark utmanare eller till och med komplement till fiber, men bara tiden kommer att visa att Starlink kommer att nå liknande resultat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Låt oss kontakta dig

Våra kompetenta säljare hör gärna av sig till dig och hjälper till med just dina utmaningar eller ring till 08-120 100 00 för att prata med en rådgivare direkt.