Emojins dag – karaktärer som förändrat vårt sätt att kommunicera

Idag, den 17e juli, firar vi de populära små karaktärer som för evigt har förändrat hur vi kommunicerar. Det är nämligen emojins dag idag.

Varför firar vi emojin?

Över 5 miljarder emojis skickas dagligen över enbart Facebook och Messanger. Skulle man räkna sms, mail och andra chattar så skulle siffran bli hissnande. Symbolerna har dessutom fått egna låtar och filmer som handlar om dem. Så självklart bör de även ha en egen dag!

Vi använder emojis flitigt, både när det kommer till privata samtal men även med kollegor och kunder. Det blir allt mer accepterat att skicka en smiley till en kund eller leverantör.

Emojin har på sätt och vis skapat ett nytt sätt att kommunicera och ibland kan till och med en emoji vara mer specifik än vanliga ord när det kommer till att förmedla en känsla.

Varför den 17e juli?

Så varför firas emojin just detta datumet? Jo, detta beror på att emojin som symboliserar en kalender visar detta datumet. Därför valdes den 17e juli som emojins dag. Självklart är det inte bara just den emojin som firas idag, det är alla emojis.

Dagen firas runt om i världen

Det här är ingen dag i mängden precis, nej, nej. Dagen firas med pompa och ståt världen över. Förra året lyste Empire State Building upp i gult för att hedra alla härliga smileys. Ett nytt Guinness världsrekord slogs då mängder av folk samlades, alla utklädda till sin favorit-emoji. Londons kungliga operahus har även visat välkända operor online, alla i emoji-skrud, för att fira dagen.

Populära emojis

Användandet av emojis skiljer sig beroende på vart i världen man befinner sig. I en undersökning som Swiftkey gjorde visade det sig att vi i Norden använder tomtesymbolen dubbelt så mycket som i övriga världen. I Sverige har vi även en förkärlek till symbolen med två små hjärtan och smileyn som gör en blinkning med ena ögat. Dessa två emojis använder vi mycket mer än i resten av världen. Utöver det använder vi mycket emojis som symboliserar gester och alkohol. Sveriges mest populära emoji är dock det vanliga röda hjärtat.

Rösta på din favorit

Det finns en hemsida, 2018 World Emoji Awards, där du kan rösta på din favorit i olika kategorier. Exempelvis vilken som är den bästa eller den mest efterlängtade emojin. Gå in och rösta på din favorit här: http://worldemojiawards.com/

Av Elin Gunnarsson
Content Manager
I en tid av "det måste hända nu" är det av yttersta vikt att ha rätt kommunikationslösningar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.