https://www.dstny.se/app/uploads/gianandrea-villa-unsplash_webb-e1588601809137.jpg

Håll mobilen säker på resan – 4 tips

Bedrägeri på nätet har ökat med ca 40% enligt SvD. Lägg detta i kombination med hur mycket viktiga funktioner vi har i våra telefoner. För att inte nämna all persondata dessa enheter innehåller. Då blir man snabbt medveten om vikten om att hålla telefonen säker när man är ute och reser i sommar.

Det finns en del saker man bör tänka på när det kommer till hantering av sin telefon när man är ute på semester. Vi har listat de fyra viktigaste nedan.

1 Surfa försiktigt på öppet WiFi

Efter en skön dag på stranden eller en spännande dag av sightseeing i en ny stad kan det klia i fingrarna att få checka av sociala medier och läsa de senaste nyheterna på telefonen. På ett café eller en strandbar syns skylten ”We have free WIFI” och man tänker: halleluja dagen är räddad! Och visst är det trevligt att kunna surfa gratis men vi vill bara lyfta ett varningens finger för dessa nätverk.

Det finns nätbedragare som sitter och vill komma åt känslig information så som kortnummer och lösenord. Därför ska man surfa på dessa nätverk med lite försiktighet. Undvik att gå in på sidor med viktig information, så som banksidor eller liknande.

Något som också kan vara bra är att hålla utkik efter fler gratis nätverk som heter nästan likadant. Vissa nätbedragare sätter upp WIFI som efterliknar restaurangens eller caféets egna för att sedan kunna plocka den informationen de vill. Så var noggrann med att använda det nätverk som verkligen tillhör platsen du är på.

Genom att använda ett högkvalitativt VPN kan du hålla din information säker när du surfar på publika nätverk. VPN:et krypterar din trafik så att brottslingar som använder samma nätverk inte kan få tillgång till din information. VPN:er så som Hotspot Shield tillåter flera nerladdningar för samtidig användning på din laptop och din telefon. Ett perfekt sätt att hålla luren säker.

2 Ladda mobilen på betrodda platser

Forbes menar att det kan innebära en risk att ladda telefoner vid laddningsstationer. Med laddningsstationer så menar vi sådana som finns på flygplatser och liknande där man bara stoppar in själva laddningskabeln men USB-porten. Eftersom USB-portar kan skicka data kan man med USB-uttaget både kunna installera virus- och ladda ner personlig data från telefonen.

Caleb Barlow, chef på IBM Security, menar att använda laddningsstationer på flygplatser är som att plocka upp en tandborste du har hittat vid vägkanten och sedan stoppa den i munnen. Man har ingen aning om vart den har varit tidigare.

Använd istället en laddare med hela uttaget och leta upp ett vanligt uttag. Eller ta med dig en portabel laddare, en powerbank, så är du säker på att du laddar tryggt.

3 Köp ett bra mobilskal

Ja ja, vi vet. Det kan låta självklart. Men eftersom telefonen är så viktigt i vår vardag, och kanske extra viktig när vi är ute och reser, så är det extremt onödigt om man krossar luren på semestern. Ett bra skal eller ett skyddande glas är en bra investering för dig med fumliga fingrar.

4 Använd appar som kan hitta din telefon

Det finns flertalet appar som kan hjälpa dig att spåra din telefon, vissa kan till och med stänga ner den om så skulle behövas. Men för att det ska fungera så måste självklart tjänsten vara igång innan telefonen förloras.

Så som dessa tjänster oftast fungerar är att du behöver tillgång till ett inlogg via en annan enhet. Här kan du sedan se vart telefonen befinner sig. I vissa fall kan dessa appar även stänga ner telefonen, slå igång ett alarm eller ta bilder på förövarna. Perfekt om telefonen tappas bort eller blir stulen.

Vill du veta mer om ämnet så har vi även skrivit en blogg om säkerhetstips för dig som jobbar på distans. Den hittar du här: