Hur fungerar ett SIM-kort?

Hur fungerar ett SIM-kort egentligen? Förr i tiden hade telefoner fysiska kablar som kopplade ihop nätverket så man kunde ringa samtal till varandra. Kablarna användes oavsett om du ringde ett samtal till andra sidan världen (läs vår blogg om den första transatlantiska telegrafkabeln här) eller om du hade kopplat ihop två plåtburkar med en bit snöre för att kunna prata med grannen mitt emot.

Så fort du hade knappat in det telefonnummer du ville ringa så kunde ditt telefonbolag dirigera detta nummer exakt dit du ville genom att använda dessa kablar.

Men idag har de flesta av våra telefoner inga sladdar. Med all sladdlös teknologi som florerar så måste enheterna själva veta vart signalerna ska landa. Och detta måste bli rätt varje gång. Detta gäller både vanliga signaler för samtal och andra spännande saker som Instagram Stories och Snapchats osv som fullkomligt forsar ut ur alla master.

SIM-kort SIM Card

Det är här som SIM-kort kommer in i bilden och ordnar upp det hela. Förkortningen SIM står för Subscriber Identity Module, en förkortning som ger oss en ganska bra indikation om vad SIM-kortet faktiskt gör. Det identifierar vilken mobil-abonnent som använder en specifik enhet.

 • SIM är förkortning för Subscriber Identity Module
 • Det identifierar vilken abonnent som nyttjar en särskild enhet
 • Många SIM-kort har plats för under 1 MB data
 • SIM-kort innehåller telefonboksinformation
 • När telefoner har inbyggda SIM-kort kallas detta för e-SIM

 

SIM-kort har låg kapacitet

Eftersom dessa kort hjälper till att dirigera all trafik rätt så är det lätt att tänka sig att de ska vara ganska kraftfulla. Men så är inte fallet. SIM-kort har faktiskt ganska låg kapacitet, många av dem innehåller långt under 1 MB data. Men den lilla data de faktiskt håller är av stor vikt. Exempelvis när du vill att din mobiltelefon ska vara till någon nytta när du inte har Wi-Fi. SIM-kort lagrar nämligen ett 64-bitars nummer som fungerar som en unik identifierare. Även om detta enbart tar upp 8 byte av lagringsutrymmet så finns det över 9 kvintiljoner unika nummer som kan lagras på detta sätt på ett SIM-kort. Med andra ord så borde den här metoden, av att lagra nummer på, räcka ett tag till med tanke på att vi ”enbart” är ca 8 miljarder människor på jorden.

Hur fungerar ett SIM-kort How does a SIM-card work

När man sätter igång sin telefon och kopplar upp sig mot mobilnätet kommer din telefon att skicka ut ditt SIM-korts ID-nummer, tillsammans med en autentiseringsnyckel (som även den ligger på ditt SIM-kort), till din operatör. Operatören genererar sedan ett slumpmässigt nummer och använder samtidigt nyckeln för att skapa ett svarsnummer. Det slumpmässiga numret skickas sedan tillbaka till telefonen. Samma uträkning görs av SIM-kortet i telefonen för att få fram ett svarsnummer. Matchar sedan de två svarsnumren varandra så känner operatören av detta och kommer att koppla ihop din telefon till nätverket. På så sätt säkerställer man att det faktiskt är du som försöker koppla upp dig, detta för att hålla din data säker och för att kunna se vem du är.

Telefonboken i SIM-kortet

Utöver att identifiera information kan SIM-kort även lagra telefonboksinformation. Detta kan verka som ett urgammalt och daterat koncept eftersom dagens telefoner kan lagra extremt mycket data själva. Men förr, när Nokia 3310 och de klassiska vik-telefonerna var superhetta, var detta en viktig funktion eftersom det hjälpte till att försäkra att man inte tappade bort alla sina kontakter om man uppgraderade eller bytte ut sin telefon.

Rätt storlek på SIM-kortet

Om du vill flytta ett SIM-kort mellan olika telefoner, försäkra dig om att SIM-kortet har rätt storlek för de olika enheterna. Olika enheter har nämligen olika SIM-former och vissa nya telefoner har till och med inte någon plats för SIM-kort alls. Det är framförallt i USA som vissa nya telefoner nu mer har sin autentiserings-information inbyggt direkt i minnet istället. Detta kallas för e-SIM.

Hur fungerar ett SIM-kort, how does a SIM card work

Även om SIM-kort kan vara nyttiga när man vill byta telefon så är det inte alltid möjligt att flytta ett SIM-kort hur som helst. Detta beror då på att SIM-kortet är låst. Köper du telefonen från en större operatör får du ofta SIM-kortet låst till just den operatören. SIM-kortet fungerar alltså bara med just den operatören. Operatörer gör detta för att de ska kunna subventionera kostnaden av telefonen vilket tillåter dig att få ny teknik till en lägre kostnad eftersom operatören vet att de kommer få pengar från dig under en bestämd period på grund av ditt abonnemang.

SIM-kort är små och kan inte hålla speciellt mycket data, ändå är de så viktiga för vår vardag. Så nästa gång du slår en pling till kollega eller en vän, skänk en extra tanke på vilket toppenjobb ditt SIM-kort gör.

Behöver man byta SIM-kort för att nyttja 5G?

När operatörerna har skiftat mellan olika nät så har det krävts att man byter SIM-kort för att nyttja de nya näten. När det kommer till 5G så är det lite beroende på vilken operatör man har. Vissa operatörer kräver att du byter till ett nytt SIM-kort som är 5G-ready. Vissa andra operatörer har redan börjat ändra till SIM-kort som är 5G-komaptbla. Det bästa är att kolla med sin operatör för att se vad som gäller.

Soluno är egen operatör

Vi på Soluno är operatör och har därför våra egna SIM-kort som levereras enbart till företagskunder. Behöver ditt företag se över sin telefoni så hjälper vi mer än gärna till. Fyll i formuläret så kontaktar någon av våra kunniga rådgivare dig.

Senast uppdaterat november 2020

Av Elin Gunnarsson
Content Manager
I en tid av "det måste hända nu" är det av yttersta vikt att ha rätt kommunikationslösningar.

4 responses to “Hur fungerar ett SIM-kort?

 1. Jag har en undring när det gäller om man råkat bli av med sin smartphone. Kan man få tillbaka samma telefonnummer även om SIM-kortet är borta för alltid? Alla ens kontakter kan ju mitt telefonnummer och det är ganska besvärligt att dels byta ut det och dels att lämna ut det igen till alla vänner och bekanta! Är det möjligt att få samma nummer eller är det helt uteslutet?

  1. Hej, ja det går att få tillbaka sitt gamla nummer om man tappat bort sin telefon. Då behöver man be leverantören att lägga det nummer du har på ett annat SIM-kort, ett så kallat SIM-kortsbyte. Du behöver kunna visa att numret du vill byta till ett annat SIM-kort verkligen tillhör dig, exempelvis via en mail du registrerat eller liknande.

 2. Kan jag stoppa in mitt simkort i min gaml mobil och sedan tillbaka i den jag använder nu utan alt försvinner?

  1. Hej!
   Tack för din fråga. Ja, du kan utan problem stoppa in ditt simkort i din gamla mobil och sedan tillbaka utan att något försvinner.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.