https://www.dstny.se/app/uploads/woman_in_office_talking_on_phone_webb-e1588592836522.jpg

Hur kan din röst höras genom telefonen?

Vi tar telefonen för givet idag. Att kunna tala med en person på andra sidan jorden, när vi vill, är för oss en självklarhet. Men har du någonsin funderat på hur det fungerar egentligen? Hur kan din röst färdas till andra sidan jorden på nolltid? Nedan har vi försökt förklara det på ett så simpelt sätt som möjligt.

Det kan ju verkar som att ljudet från din röst åker in i telefonen och kommer ut ur mottagarens telefon. Men riktigt så enkelt är det inte. En ljudvåg reser egentligen inte genom en kabel eller genom luften. Så hur kan mottagaren av samtalet faktiskt höra dig?

Det som händer är att din röst får luftpartiklarna runt dig att röra på sig i vågor. Det är dessa vågor som sedan tas emot av örat så att vi uppfattar ljud.

Från ljudvågor till en elektrisk signal

Dessa ljudvågor kan även färdas in i en mikrofon. I mikrofoner finns en liten bit material som rör på sig på grund av att ljudvågorna tycker biten fram och tillbaka. Materialet rör på sig på exakt samma sätt som ljudvågorna rör sig.

På baksidan av detta material finns en magnet som rör sig i samma mönster som materialet. Magneten skapar i sin tur en elektrisk signal i en elektromagnet. Vad det innebär är att samtidigt som magneten kommer närmre trycker det en elektrisk signal upp och när magneten kommer längre ifrån trycks den elektriska signalen ner i elektromagneten. I slutändan får du en elektrisk våg som imiterar ljudvågens exakta rörelse.

Det som har hänt är alltså att ljudet från din röst har konverterats till en elektronisk våg. Nu när det är en elektronisk våg kan den helt plötsligt göra massvis med saker. Den kan amplifieras för att låta mycket högre eller röra sig till andra sidan jorden på nolltid.

Från elektrisk signal till ljudvågor igen

När den elektroniska vågen kommer fram till sin slutdestination så hamnar den i en annan elektromagnet. Denna elektromagnet gör exakt samma sak som den första magneten fast tvärt om. Den skapar en elektromagnetisk våg som härmar en ljudvåg som är i formen av din röst. Denna rör en annan magnet som är kopplad till en annan bit material – en högtalare.

När materialet i högtalaren rör sig knuffar den ljudvågor som i slutändan låter som din röst när den når mottagarens öra. Så det verkar som att din röst kommer ut ur telefonen men i verkligheten är det bara luft som puttas på exakt samma sätt.

Fiffigt va?