https://www.dstny.se/app/uploads/board-2437882_1920-e1588592294520.jpg

IoT – Internet of things

Vad är the internet of things?

Internet of things, eller sakernas internet som det kallas på svenska, är konsument- och industriapparater som via chip samlar in och kommunicerar data. Enkelt uttryckt så är IoT allt som är kopplat till internet. Termen används dock allt mer för att benämna och definiera objekt som kommunicerar med varandra.

Antalet produkter som är uppkopplade mot sakernas internet ökar lavinartat. IDC hävdar att det finns ca 13 miljarder anslutna enheter i bruk världen över och att inom de närmaste tre åren kan detta öka till 30 miljarder. En minst sagt hissnande siffra.

Internet of things för konsumenter och industrier

För konsumenter kan IoT vara allt ifrån vågar som kan hålla koll på din viktkurva till kylskåp som säger till dig när mjölken har blivit för gammal.

Självklart använder även industrier sig av det industriella Internet of Things (IIoT). Där samlas enheter i nätverket för att industrier in i detalj ska kunna övervaka, samla in och analysera data och därmed få värdefulla insikter. Insikter som kan hjälpa företag att driva snabbare och mer precisa affärsbeslut. Genom att nu kunna kombinera kommunikation från maskin till maskin med big-data-analyser, sybersäkerhet, HMI (Human-Machine Interface) och SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition) har industrier markant kunnat öka sina nivåer inom effektivitet, produktivitet och prestanda.

Varför anslutna enheter behöver dela data

Många hävdar att bara för att en produkt kan anslutas till internet så betyder det inte att man borde göra det. Men faktum är att informationen samlas in för specifika ändamål som i slutändan kan hjälpa både säljaren och köparen. Genom att sammankoppla de anslutna enheterna med automatiserade system är det möjligt att samla in information för att senare kunna analysera och vid behov åtgärda en produkt.

Problem med IoT

Den gigantiska ökningen av saker som är uppkopplade till IoT har lett till att de flesta stora aktörerna idag har sin egen form av implementering. Organisationer så som Google, Apple, Cisco, Microsoft, IBM och Intel har sina lösningar för att koppla enheter till deras respektive ekosystem. Men att få enheter från olika IoT-system att samarbeta lämnar fortfarande lite att sakna. Detta beror på att ingen vill ge upp tanken på att just deras ekosystem ska bli det allmänt accepterade. De stora aktörerna fokuserar därmed att utveckla sina egna system och de öppna teknologierna kommer på efterkälke.

Just nu finns ett brett spektrum av teknik som möjliggör IoT. Exempelvis: Bluetooth, Bluetooth LE, ZigBee, RFID, Wi-Fi, mobil, Z-Wave, 6LowPAN, NFC, Sigfox, Neul, LoRaWAN, Alljoyn, IoTivity, Weave, Homekit, MQTT, CoAP, JSON-LD. Det behövs skapas fler kompatibla standarder som gör att enheter från olika tekniska plattformar fortfarande kan kommunicera med varandra.

Att behålla säkerheten i en uppkopplad värld kan utgöra en stor utmaning. Allt som är anslutet till internet kan hackas och en uppkopplad enhet kan i vissa fall erbjuda en ingångsväg in i ett företags nätverk. Alla dåligt säkrade enheter, så som en smart-TV eller en säkerhetskamera, kan vara potentiella vektorer för en attack. Och det kan vara svårt att bygga in ett robust säkerhetssystem i många av de simplare enheterna som idag är kopplade till IoT. Så säkerhetsaspekten är även den en tryckande fråga som måste ses över.

Telekom idag Live den 16 maj

Vi på Dstny kommer delta i mässan Telekom idag Live som går av stapeln den 16 maj 2018. En mässa som riktar sig till dem som jobbar med att ta fram planer på hur företag och organisationer ska kunna blir mer digitala med hjälp av IoT. Experter kommer att ge konkreta exempel på lyckade implementeringar av sakernas internet och berätta hur man skyddar sitt IoT-när på bästa sätt.

Är du intresserad av att gå? Som partner till konferensen kan vi erbjuda våra kunder/partners att gå för halva priset, ange rabattkoden VIP50 vid anmälan för att ta del av rabatten.

Läs mer och anmäl dig här:


Vi ser fram emot att träffa er den 16:e maj!

Låt oss kontakta dig

Våra kompetenta säljare hör gärna av sig till dig och hjälper till med just dina utmaningar eller ring till 08-120 100 00 för att prata med en rådgivare direkt.