https://www.dstny.se/app/uploads/kvinnor_inom_it_cropped1.jpg

Kvinnor inom IT

På min arbetsintervju för Dstny så frågade min chef, Christian Hed, mig om jag var en teknisk person. Jag svarade ärligt, precis som det var. ”Nej, jag är inte så teknisk, men jag är villig att lära mig”. Jag fick som svar att den inställningen var det absolut viktigaste, och jobbet blev mitt.

Att jobba med marknadsföring för en komplex och extremt teknisk lösning inte helt lätt, speciellt inte när man är ny. Efter en månad på jobbet skrev jag följande på min Instagram:  ”Jag har använt orden IP-telefon och Mex i samma mening, och förstod vad jag själv sa!”. Och man blir aldrig fullärd, efter tre år så lär jag mig nya saker, tekniska termer och lösningar, varje dag.

Att kvinnor jobbar inom tekniska branscher har inte alltid varit en självklarhet. Och fortfarande är vi ganska underrepresenterade på många företag. Men hur är det då att vara kvinna inom IT?

Locka kvinnor till branschen

Att locka kvinnor till IT-branschen har inte alltid varit en helt lätt uppgift. IT har länge varit en mansdominerad bransch. Något som säkert har påverkats av att pojkar, när de var unga, i större utsträckning fick upp ögonen för teknik, datorer och IT. Men vi börjar se ett skifte. Allt fler unga kvinnor, uppger idag, att de kan tänka sig jobba inom IT-branschen. Enligt Computer Sweden så sa fyra av tio kvinnor, under 30, att de var intresserade av att jobba inom IT.

Det stora hindret för många var att de inte trodde att det skulle passa deras personlighet. Enligt årets rapport, gjord av Insight Intelligence, så säger hela 71% att de inte tror IT passar deras personlighet.

Förutfattade meningar

Många tjejer och kvinnor är alltså oroliga för ett IT-jobb inte skulle passa deras personlighet.

Jag tror det finns mycket förutfattade meningar om vad det innebär att arbeta på ett företag med en väldigt teknisk lösning. Många tänker sig nog en arbetsplats i Matrix-stil, där alla sitter med multipla stora skärmar framför sig och matar in rad efter rad med kod på en svart bakgrund, mitt i natten. Att det bara är killar som jobbar där och att man måste vara intresserad av dataspel eller tyngdlyftning för att ha något gemensamt med dem…

Sanningen ser annorlunda ut

Det är så långt ifrån sanningen man kan komma. Ja, jo, visst finns det några som sitter med flera dataskärmar och matar in kod på Dstny. Det jobbar en hel del män här, och ja, vissa av dem gillar dataspel eller tyngdlyftning. Men jisses vilken härlig blandning av folk som jobbar på detta företag. En fantastisk blandning av män och kvinnor, i alla åldrar, med alla typer av intressen och bakgrunder. Med laganda, högt till tak och alltid nära till ett gott skratt så tror jag att Dstny är arbetsplats som skulle passa väldigt många kvinnors personlighet, oavsett vad de själva tror. 

Och jag tror att många andra företag liknar Dstny. Att många av de kvinnor som ”är rädda för att det inte skulle passa dem” egentligen skulle trivas som fisken i vattnet inom IT-branschen.

För oss på Dstny är det viktigt att ha jämlikhet i alla led, det gäller inte minst fördelningen mellan män och kvinnor. Därför var vi med och sponsrade Insight Intelligences undersökning Unga kvinnor och IT. Vi tror och hoppas att med rätt kunskap om varför kvinnor inte söker sig, i större utsträckning, till IT-branschen, så kan vi i slutändan göra rätt insatser för att fånga kvinnors intresse för branschen.

Läs mer om Insight Intelligence och deras rapport här:

 

Lär känna några av mina kollegor

På Dstny har vi turen att ha en lång rad med grymma kvinnor, på alla olika avdelningar. Lär känna några av dem nedan:

Emma Kallin

Roll: Supporttekniker

Antal år på Dstny: 1 år

Bakgrund: Jag har mest pluggat kreativa studier och väldigt lite IT, men också jobbat med support för en annan svensk operatör tidigare.

Vem är du: Jag är en föredetta hundägare med fler nagellack än strumpor, och på tok för få fingrar för att kunna använda alla färger. Jag är också den där som smetar nagellack överallt, lyckligtvis har det inte skett på kontoret än så länge, peppar, peppar. 
Utöver färgglada fingrar fotar jag så mycket jag bara kan, ibland mästerverk, sällan selfies, och jag finner extremt nöje i att baka paj, vilket generellt uppskattas av kollegorna.

Hur är det att jobba på Dstny: Möjligtvis det mest klyschiga man kan säga men det är otroligt högt i tak. Det är aldrig några ”hard feelings” och alltid mycket skratt. Jag började på Dstny samtidigt som Corona slog till, så än idag har jag inte träffat ens i närheten av alla jag jobbar med, vilket har medfört sina utmaningar men med alla interna kommunikationskanaler vi har internt och företagets grundattityder så har vi ändå lyckats kanonbra på samarbetsfronten och jag har lärt känna många, om inte rent av de flesta av personerna jag jobbar med, trots att vi aldrig träffats. Det är lite så det är på Dstny, oavsett vem du är och oavsett var du är så driver vi framtiden tillsammans.

Lovisa Grindelius

Roll: Office Manager & Special Projects

Antal år på Dstny: Hela 13 år!

Bakgrund: Innan jag klev in på företaget, som då hette Teledesign, så kom jag från en projektanställning på Telia. Jag hade fått upp ögonen för att arbeta på kontor och tyckte att det kändes spännande med telekombranschen.

Jag märkte väldigt tidigt att det var en stor blandning mellan personligheter och yrkesroller inom företaget och tyckte om arbetsglädjen och entusiasmen som fanns här. Jag startade karriären inom säljstöd, kundservice och administration inom telekom. Men studerade och arbetade sedan vidare inom bl.a. ekonomi som banat väg för där jag är idag med kontorsansvar för våra svenska kontor, företagsadministration, hållbarhet, arbetsmiljö och sist men inte minst projektledning inom olika områden på företaget.

Vem är du: Jag är en social, glad, ordningsam person som har lätt till skratt. Jag drivs mycket av det sociala i arbetslivet samtidigt som jag är en nörd vad gäller ordning och reda samt struktur. Privat är min hobby förutom familjelivet inredning, mode, vänner och festliga sammanhang. Älskar båtliv och skärgården under sommarhalvåret och åker gärna skidor på vintern.

Hur är det att jobba på Dstny: Jag tycker om blandningen av människor inom bolaget och trivs väldigt bra med att arbeta inom ett snabbt växande företag där det är högt tempo och ständig utveckling. Det är kul att arbeta med drivna arbetskollegor som arbetar hårt men samtidigt är måna om en bra och balanserad arbetsmiljö med stor teamkänsla. 

Ulrica Lindgren

Roll: Projektledare på leveransavdelningen.

Antal år på Dstny: 9 år

Bakgrund: Jag är 46 år gammal och bor i Göteborg. Uppvuxen i Hultsfred med Rockfestivalen runt hörnet. Hela min uppväxt handlade om fotboll, jag bodde i stort sett i klubblokalen det blev min andra familj i 16 år. Flyttade till Stockholm i 20 års åldern och jobbade på Lindex. Efter några år hade jag fått nog av trafikljus, tunnelbana och människor överallt och flyttade till Sälen och säsongsjobbade på ett bageri i 2 år sommar och vinter. Har hunnit med mycket i livet som att resa, utbilda mig inom försäljning och ledarskap, blivit mamma till två tonåringar och träffat fina människor genom livet som blivit mina bästa vänner och som jag inspireras av varje dag.

Vem är du: Omtänksam, driven och nyfiken. Jag älskar mitt hem att pyssla och inreda.  Att vara ute i naturen ger mig energi och att umgås med vänner och min familj och att gå promenader med våran hund.

Hur är det att jobba på Dstny: Spännande, oförutsägbart & roligt, lite som en berg- och-dal-bana. Stort fokus på kunden och deras behov.

Jennifer Nygren

Roll: Delivery Coordinator

Antal år på Dstny: 2 år om 2 månader

Bakgrund: Jag pluggade handelsprogrammet på gymnasiet, sen vidare till en yrkesutbildning som KAM. Under andra året på min utbildning så hade jag praktik och kom in på Telenor. Där jobbade jag på deras företagskundtjänst i 2 år och på leverans i 2 år, innan jag kom till Dstny.

Vem är du: Jag är 26 år gammal, bor i Karlskrona men kommer ursprungligen från en ort som heter Hyltebruk. På min fritid spelar jag handboll, tränar på gym och umgås med vänner. Jag bor ensam i en lägenhet men planen är att, när jag har slutat spela handboll, kommer jag att skaffa en hund. Personliga egenskaper som speglar mig är ansvarsfull, driven, ordningsam och effektiv.

Hur är det att jobba på Dstny: Fullt ös! Varje dag är olika, men samtidigt lika. Mina arbetsuppgifter är oftast samma, men varje kund är olika och det skapar en härlig variation i arbetet! Det är högt i tak och vi har ofta väldigt roligt tillsammans.

Jasinta Rajan

Roll: CFO

Antal år på Dstny: snart 2 år.

Bakgrund: Civilekonomi och många roller som ekonomichef, controller och CFO på både små och stora bolag.

Vem är du: Jag är en nyfiken och glad person som gillar att lära mig nytt och att arbeta med duktiga kollegor.

Hur är det att jobba på Dstny: Dstny är ett företag som vill ligga i framkant när det gäller ny teknik och nya affärsmodeller i telekombranschen. Även om jag inte är tekniker så gillar jag verkligen att arbeta i en miljö där vi hela tiden tittar framåt för att förstå vad som ligger bakom nästa hörn eftersom vi vill vara först där och erbjuda kunderna de senaste och bästa på marknaden. I en sådan miljö behöver man vara kreativ och modig för att testa nytt och inte fastna i gamla hjulspår. Det är jätteroligt!

 

Låt oss kontakta dig

Våra kompetenta säljare hör gärna av sig till dig och hjälper till med just dina utmaningar eller ring till 08-120 100 00 för att prata med en rådgivare direkt.