https://www.dstny.se/app/uploads/charger_mobil_alla-e1588592441537.jpg

Ladda din mobil säkert

Vi använder laddare till många enheter idag, mobiler, Mp3, bärbara datorer, läsplattor mm. Men orosmoln hopar sig när vi allt oftare hör historier om bränder och skador som har orsakats av dessa laddare. Borde vi vara rädda för att ladda våra apparater eller är det kanske bara dags att se över våra rutiner kring det hela?


Stort behov av fler laddare
Både på fritiden och i arbetet använder vi mobilen väldigt mycket. Och vårt behov av exempelvis mobilladdare blir bara större då våra enheter används så flitigt. Ofta behöver vi mer än en laddare för en specifik elektrisk enhet, alltså en mobil eller liknande. Många har en på jobbet och en hemma, kanske har man en i bilen eller en som alltid ligger redo i väskan. Och priset på dessa kan skilja sig ganska mycket beroende på vart man köper den.

De laddare som levereras med olika kända elektroniska varor ska vara tillverkade av högsta standard, det finns ett omfattande regelverk som dessa produkter måste följa. Trotts det kan det vara bra att använda dessa med en viss försiktighet. Men det är främst de billiga, obehöriga laddarna som kan vara farliga. Den typ som vanligtvis köps på ett marknadsstånd eller via internet. Undvik därför privatimportörer av elektriska produkter samt de produkter som säljs utan tillhörande förpackning. För att vara på den säkra sidan så är det bäst att köpa sina laddare från välrenommerade butiker och leverantörer.

Tänk även på att använda dina laddare med en viss respekt, använd exempelvis bara laddaren till den enhet den är skapad för. Ha alltid uppsikt över laddaren, ladda inte enheter när du går hemifrån eller under natten. Och använd aldrig en skadad laddare!

Ladda lite och ofta
Många låter batteriet ladda ut helt för att sedan ladda upp det fullt i en session. Det är ett bra tips att istället ladda din apparat lite oftare och då i kortare stunder. Då minskar man risken för hög spänning i batteriet.

Är du osäker på om din laddare är säker att använda? Här är några saker kan du kolla:

1. Kolla efter tillverkarens varumärke eller logotyp, modell eller serienummer.
Köper du en laddare ska den vara försedd med en identifieringsmärkning eller ett serienummer. Saknas detta kan det vara en indikation att producenten inte tar grundläggande regler i beaktning. Känner du dig osäker – ta upp det med återförsäljaren.

2. Kolla så att laddaren har en CE-märkning.
Ha dock i åtanke att denna märkning lätt kan förfalskas.

3. Kontrollera att spänningen på laddaren är densamma som på din elektriska enhet.

4. Är laddaren svår att få in i uttaget? Det kan indikera att brister finns vid dimensioneringen av stickproppsdelen och att den därmed inte är säker att använda.

5. Är laddaren skadad på något sätt? Då är det definitivt dags att byta ut din laddare.

Så ta inga onödiga risker utan använda sunt förnuft och använd en säker laddare.
Du kan läsa mer om säker laddning på Elsäkerhetsverket.