https://www.dstny.se/app/uploads/summer.jpg

7 tips för att hålla dig motiverad under sommaren – 2020 utgåvan

Att behålla sin motivation under sommaren kan vara tufft. Och nu när sommaren är precis runt hörnet är säkert alla upptagna med att planera sitt arbete och sin semester. Kanske har du bara en dag kvar innan du ska njuta av solen, eller så ska du till sommarstugan om några veckor. I vilket fall är det viktigt att se till att hålla motivationen uppe under sommarsäsongen och vi har listat våra bästa tips för övergång mellan jobb och semester.

Planera din semester för att behålla din motivation

En av de största motivationsbovarna är att dagdrömma om vad du ska hitta på den här semestern eller bara den här kommande helgen. Vare sig det gäller att planera en resa eller bara en tur till ett museum kan det vara bra att planera in detta i kalendern. Ta en kvart att faktiskt sitta ner och planera in det. Inte nog med att du har något att se fram emot, men det ger dig även möjlighet att fokusera på jobbet när det behövs.

Ta en paus i solen

När det är riktigt fint väder kan det kännas omöjligt att hålla sig motiverad framför datorn. Försök att se till att du får din tid i solen under dina raster eller lunchen. Varför inte ta en skön promenad eller ta med dina kollegor och köp glass. Några extra minuter i solen kan verkligen boosta ditt humör och ge dig den energi du behöver för att hålla dig motiverad.

Byt ut kaffet mot vatten

Vi vet, inget slår morgonkaffet. Men du behöver oftast inte känna dig törstig för att vara uttorkad. Detta är såklart även vanligt förekommande under sommaren på grund av värmen. Så se till att alltid ha en vattenflaska vid skrivbordet och fyll på den under dagen. Kaffe tenderar bara att göra dig mer uttorkad vilket i sin tur kan göra att du känner dig ännu mer trött.

Planera in mål

Sommaren är tiden att ta vara på alla bra tips du fått om att hålla dig motiverad. Ta fram din to-do lista och planera in dina aktiviteter varje dag. Här är det även värdefullt att sätta tydliga mål som du vill uppnå, vare sig det gäller stora eller små. Det kan vara svårt att känna sig motiverad om du inte har tydliga mål och riktlinjer. Och detta kan sluta med att arbetet bara blir en stor röra som är ännu svårare att ta sig igenom när det är soligt ute.

Skippa sovmorgon

Även om det känns lockande att sova en extra timme när fåglarna kvittrar, är sommaren egentligen perfekt för tidiga mornar. Försök vakna någon timme tidigare än vad vanligtvis brukar och passa på att ta dig ut på en promenad eller en jogging runda och njut av solen. Några extra minuter utomhus när det är perfekt temperatur kan verkligen hjälpa dig att behålla din motivation och produktivitet, och det kan även kännas som att du faktiskt får lite extra semester.

Sluta multitaska

Även om du kanske är mästaren av multitasking, finns det väldigt få som faktiskt kan göra det bra. Och det finns även stor risk att din produktivitet faktiskt minskar. Fokusera istället på en sak i taget och stäng alla dina tusen flikar på din webbläsare. Det gör dig inte bara mindre fokuserad, det kommer även ta kål på din dator. Detta kan förutom att göra dig motiverad, även hjälpa dig hålla dig mer lugn när du arbetar.

Ge dig själv mer cred

Även om du kanske inte är ditt mest produktiva jag under sommaren, glöm inte att det gäller de flesta så var inte för hård mot dig själv. Här kan det istället vara en extra bra tid att belöna sig själv med en extra god lunch eller kanske bio under helgen. Små belöningar då och då kan faktiskt hjälpa dig att hålla dig motiverad och kanske kan du även dela upp det utefter dina mål.