https://www.dstny.se/app/uploads/picnic-e1588602443164.jpg

Skapa motivation hos dina medarbetare under sommarsäsongen

Alla har vid något tillfälle känt av hur motivationen lätt tryter under sommar- och semestermånaderna. Kanske räknar du ner dagarna till kommande semestern, eller så har du precis kommit tillbaka till en helt sprängfylld inbox. Hur som helst, att komma tillbaka till eller behålla drivkraften kan kännas extra tufft under sommaren. Så hur behåller och skapar man engagemang hos anställda under sommarsäsongen? Nedan finner du några strategier för att lyckas behålla produktivitet och motivation i övergång mellan jobb och semester.

Inkluderande planering

Ett av de mest tydliga kännetecken på att sommarsäsongen börjat ta fart är minskat initiativ. Det kan vara en indikation på att medarbetare inte känner sig tillfredsställda med sina ansvarsområden och vad de bidrar med för tillfället. Kanske är de några av de få kvar på kontoret, vilket i sin tur lämnar dom frustrerade över vad som ska göras och vem man kan bolla med. Kanske är det man arbetar med för tillfället bara är ett litet steg i ett mycket större projekt som kommer efter semestern. Detta gäller vem som helst, när man inte känner att man gör tillräckligt stor skillnad eller inte känner sig utmanad, är motivation alltid förloraren.

Här är det viktigt att prata med dina medarbetare och diskutera nuvarande och kommande uppgifter under allas spridda semestrar. Vet de vad de ska göra de kommande veckorna, och känner de sig delaktiga i initiativen? Det är viktigt att se till att de känner sig hörda och uppmuntrade att ta del i hur deras roll kommer se ut för närvarande. Dessutom är ett bra sätt att till att de inte känner sig vilsna att kommunicera mål för året och planer för semester. Desto mer transparent du är med dina medarbetare och ju mer erkänsla du ger dem – är det mer troligt att de känner sig värderade för deras insatser.

Skapa en livfull atmosfär med sociala aktiviteter

Även om alla är spridda utanför eller på kontoret, se till att planera aktiviteter med dina medarbetare för att uppmuntra teamkänsla. Detta kan inkludera aktiviteter som en BBQ efter arbete, eller kanske inreda på kontoret en fredagseftermiddag. Nu när det väl är sommar, planera en picknick utomhus som lunch, och gör det till en delaktig aktivitet där alla tar med sig någon mat att dela på. Vi vet alla att teambuilding är mest uppskattat när mat inkluderas. Att låtsas som att sommar säsongen inte är runt hörnet för att undvika att arbete påverkas är bara ämnat för att lämna dig med irriterade medarbetare. Bekräfta och hylla istället den kommande tiden!

Belöna och bekräfta

Att skicka ut ett sista mail i form av ”hoppas ni alla har en bra semester!” kanske känns sjysst, men det gör inte så mycket för att skapa engagemang hos medarbetare. Klura ut ett program under säsongen som belönar och bekräftar initiativ, även de små, och på en daglig basis. Att bekräfta medarbetare borde inte bara reservas till två gånger om året. Företag måste aktivt belöna engagemang genom året för att hålla starkt momentum för uppskattning.

Ett till bra sätt att engagera medarbetare är att ge incitament för att arbeta mindre attraktiva skift eller göra arbeta som har positiv inverkan på medarbetare som redan är på semester. Detta är speciellt aktuellt i service när man ska planera sommaren. Att fylla i gapen med alla som hellre vill vara på närmast strand kan vara exceptionellt tufft. Se till att du uppmärksammar dedikation under dagdrömmarnas säsong och var kreativ med belöningar. Bjud på en lunch eller planera en rolig tävling med ett presentkort som pris.

Sätt rimliga mål och förväntningar

När du försöker hantera och planera arbete under den här tiden, tänk kvalitet över kvantitet. Semestern kommer alltid tillsammans med dagdrömmande, planering av resor och kanske kolla efter de snyggaste solglasögonen online, och det kommer alltid blir mindre gjort än vanligtvis. Dessutom kanske det bara är några få kvar på kontoret som är bundna till andra medarbetare för att fullfölja vissa uppgifter. Så överbelasta inte medarbetare med arbete den kommande tiden, det är redan givet att det inte kommer presteras på samma nivå som vanligtvis. Detta är snarare ett ypperligt tillfälle för att uppmuntra kreativa projekt istället för stress-relaterade större projekt som har slutdatum sista december.

Var flexibel och inför sommartider

I de flesta fall, är det nästan alltid bättre att tillåta flexibilitet i arbetstid och det kommer skona dina medarbetare från att sitta själva på kontoret hela dagarna. Överväg att exempelvis tillåtta kortare dagar på fredag för att klämma in en extra timme i solen eller smygstarta en tidig helg. Kom ihåg att alla har massa att tänka på under säsongen, så var så tillmötesgående du kan. Mellan barn på sommarlov, bra väder, och familj på besök eller helt enkelt ensam på kontoret, var ok med lite extra arbete på bortaplan, vi har alla varit där. Uppmuntra till en mer flexibel arbetsplats där de kanske kan sitta på ett cafe och jobba i solen, eller sova ut lite extra länge på en måndag. Så om du inte kan få arbete ur sommaren, ta sommaren till arbetet. Detta kommer snarare ge en känsla av autonomi som är en essentiell del av engagemang.

Uppmuntra initiativ för hälsa

Även om sommaren för med sig bra väder, gör det inte alltid samma för hälsovanor. Att ligga vid poolen med en ny chokladglass varje dag kan vara en klackspark för vanligtvis hälsosamma vanor. Och utan hälsosamma vanor på plats, tappar medarbetare snabbt energin och känner sig mindre produktiva på jobbet. Här kanske du kan starta utmaningar för hälsa och involverare alla medarbetare i hur det kan göras. Kanske kan ni ta en morgonpromenad tillsammans på måndagar, hålla dagliga utmaningar som ”drick mer vatten” eller  ”ta med ett nyttigt mellanmål”. Att starta ny roliga mål kan även ge lite extra teamkänsla, och framhäva allas bästa sommarhumör!