https://www.dstny.se/app/uploads/5g_kina_huawei_zte.jpg

Sverige säger nej till 5G från Huawei och ZTE

Huawei, en kinesisk gigant inom nätutrustning, stängs ute från svenska 5G-marknaden. Även den statliga kinesiska tillverkaren ZTE stängs ute från utbyggnaden av 5G i Sverige. Detta efter krav som den svenska Försvarsmakten och Säpo har ställt.

Det är med hjälp av en ny lag som infördes den 1 januari, 2020, som Säkerhetspolisen och Försvarsmakten kunde säga nej till att Huaweis och ZTEs utrustning får användas för svenska mobilnät. Syftet med lagen är att säkerställa att radio-användningen inte kan skada Sveriges säkerhet, enligt Post- och Telestyrelsen.

I en intervju med SVT så sade digitaliserings-ministern Andres Ygeman följande:
”Den här lagändringen gör det möjligt att neka ett tillstånd om en leverantör skulle utgöra ett hot mot svensk säkerhet.”

Sedan lagen infördes så ska PTS (Post- och Telestyrelsen) hantera villkor kring utrustning för mobiloperatörer tillsammans med Svenska Försvarsmakten och Säpo.

En formell prövning av ansökningarna görs av PTS. Sedan görs en förhandsprövning i samråd med Säpo och Försvarsmakten. Ägarförhållanden och planerad verksamhet är sådana saker som undersöks. Efter undersökningen fick alltså Huawei och ZTE avslag på all nyinstallation och ny implementering. Även befintlig utrustning som har levererats av de båda leverantörerna ska avvecklas innan den 1 januari 2025.

4 budgivare är godkända

Net4Mobility (Tele2 och Telenor), Hi3G Access (Tre), Teracom och Telia har godkänts som budgivare för 5G-spektrum i Sverige. Budgivningen är planerad till den 10 november, 2020, och förväntas ta ca 10 arbetsdagar. Men PTS öppnar upp för möjligheten att budgivningen kan ta längre tid än så. Hur det hela slutar kan ha stor vikt för Sveriges 5G-utveckling.

Generaldirektören på PTS säger följande:
”Jag är mycket glad över att vi fått fyra godkända budgivare i auktionerna. Detta borgar för en god konkurrens, snabb utbyggnad och god tjänsteutveckling.”