https://www.dstny.se/app/uploads/telecom-trends-2022.jpg

Telekomtrender att ha koll på under 2022

Telekom har sett stora förändringar under de senaste åren, och vi kommer att fortsätta se markant utveckling under detta år. I det här inlägget tar vi därför en titt på telekomtrender att hålla utkik efter under 2022.

Fortsatt utveckling och utbyggnad av 5G

Utbyggnaden av anslutningar till 5G-nätverk kommer att fortsätta i år trots motgångar i samband med pandemin. Dessutom kommer ytterligare utveckling inom AI (Artificiell intelligens) och ML (Machine-Learning) också att hjälpa till att påskynda utbyggnaden av 5G-nätverk. AI och ML är viktiga i automationsarbetet, och vi kan förvänta oss en snabb utveckling av dessa teknologier när företag försöker förbättra och automatisera sina verksamheter. Dessa teknologier ger enorma fördelar inom områden som underhåll, automatiserad kundservice och internetsäkerhet. Vi vet dock att AI och ML kräver enorma mängder datainsamling för telekomappar, -system, etc. Telekomleverantörer behöver därför effektiva medel för att hantera stora mängder data som möjliggör automationslösningar med hög säkerhet.

IoT utvecklas inom och utanför kontor

IoT har förändrat hur människor både agerar och arbetar. I och med ökandet av distansarbete i samband med pandemin har denna teknik sett många förbättringar, något vi kommer fortsätta se framöver. IoT kan hjälpa till att skapa skräddarsydda arbetsytor och lösningar för alla typer av företag. Genom att aktivera IoT genom smarta enheter kan anställda arbeta smartare och säkrare hemifrån. Det mesta distansarbete kräver internetanslutna enheter som bärbara datorer, webbkameror, mikrofoner etc. IoT kommer att lysa här genom att kunna skapa ett smart och säkert ekosystem av ovan nämnda enheter för att ansluta till deras molntjänst. IoT har också avsevärt påverkat kundservicen för företag eftersom det kan förbättra CRM-systemens kapacitet. Detta tillåter system att identifiera och rapportera kundproblem samtidigt som företagen kan delta i kunddiskussioner – vilket i sin tur resulterar i ökad kundkommunikation och retention.

telekomtrender - IoT

Förändrade konsumentvanor och affärsmodeller

Kunder har helt förändrat hur de interagerar med sina tjänsteleverantörer, och fler interaktioner är online idag som ett resultat. Slutanvändare är mer benägna att välja en tjänsteleverantör om de erbjuder sina tjänster och support online. Medan många företag redan moderniserar sina affärsmodeller, kommer de att fortsätta att omvandla verksamheten genom digitalisering för att stödja förändrade konsumentbehov. Fler företag kommer också att införa ett zero-touch-nätverk, vilket möjliggör en komplett digital resa för kunderna. Detta kommer att ersätta alla fysiska kontaktpunkter som vanligtvis förknippas med butiker eller supportagenter med digitala och automatiserade. Detta kommer också att erbjuda kunderna full kontroll över sina tjänster, såsom abonnemang, installationer, support, etc.

M-Commerce

M-Commerce och mobila betalningar har ökat markant som ett resultat av Covid-19, vilket gjorde kontanter mindre önskvärda transaktionsalternativ för att begränsa spridningen av bakterier. Som ett resultat av detta fortsätter många företag att byta till eller bara välja mobila betalningslösningar och kortbetalning. Beroendet av mobilbetalningar och M-Commerce har ökat kraftigt, däribland Apple Pay och Google Pay accepteras som vanliga betalningsmetoder. Denna trend kommer att fortsätta under 2022 och i sin tur måste företag se till att de har en stark mobilanslutning för att stödja ökad belastning som mobila betalningar har på deras nätverk.

telekomtrender - Mcommerce