Varför du ska undvika att ladda upp ditt batteri till 100%

Har du också hört att det är dåligt för telefonen att ladda upp den till 100%? Och att det dessutom är dåligt att låta den ladda ur telefonen helt?

Tråkigt nog så stämmer dessa påstående. Men varför är det så?

Varför ska jag undvika att ladda min telefon fullt?

Ett batteri fungerar som så att det har en negativ och en positiv pol. I batteriet finns elektroner. När batteriet är fulladdat finns alla elektroner på den negativa sidan. Dessa vill, av naturens lagar ta sig över till den positiva sidan. Under dess färd till den positiva sidan så kan elektronerna ge kraft åt den enhet som batteriet finns i. När alla elektroner ligger på plussidan så är batteriet tomt. När vi sedan laddar batteriet så dras elektronerna tillbaka till den negativa sidan. Så att vi kan börja om hela processen igen.

Saken är den att när alla elektroner befinner sig på samma sida så är det mest obalans i batteriet. Alltså när batteriet är helt tomt eller helt fullt. Det medför att batteriet har högst belastning i dessa två stadier. Något som, över tid, påverkar batteriets kapacitet och livslängd negativt.

Batteriet mår som bäst när det ligger runt 50% laddat. Då är batteriet nämligen i som mest balans.

Nya enheter är ofta laddade till ca 50%

Du kanske har märkt att när du köper en ny mobil eller en ny surfplatta, och slår på den för första gången, så ligger batteriet förladdat på ca 50%. Detta för att tillverkarna vet att enheten ska skeppas och kanske ligga på en butikshylla eller i ett lager under en tid. Genom att ladda upp batteriet till hälften så kommer batteriet brytas ner så lite som möjligt under den tiden.

De flesta telefoner har en buffert

När det står att ditt batteri är laddat till 100% så är det ofta inte fallet. Detta beror på att många tillverkare har lagt in en liten buffert för att du inte ska kunna ladda upp ditt batteri helt och hållet. När din telefon säger att den är 100% laddad så kan det egentligen vara ca 97%. På grund av detta så undviker du att skada ditt batteri ordentligt.

Självklart är det inte speciellt användarvänligt att alltid försöka hålla telefonen på 50% hela tiden. Då skulle man behöva ladda den i korta stunder, väldigt ofta. Men det är bra att veta att ett fulladdat och helt urladdat batteri inte är optimalt och det kan kanske hjälpa dig att ta smarta beslut kring laddning. På så sätt kan du få ut längsta möjliga livslängd ur din telefon.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Låt oss kontakta dig

Våra kompetenta säljare hör gärna av sig till dig och hjälper till med just dina utmaningar eller ring till 08-120 100 00 för att prata med en rådgivare direkt.