Vad kan företagare förvänta sig 2021?

Ett svårt och konstigt år börjar lida mot sitt slut och vi är många som ser fram emot ett nytt och spännande 2021. Ett nytt år innebär att man får chansen att starta på ny kula och kanske se en vändning mot att vi återgår till en lite mer normal värld.

Slutet på året brukar vara en tid då man ofta kikar in i spå-kulan och funderar på vad som komma skall. Så vad kan företagare förvänta sig av det kommande året?

Samma krav från konsumenter

Även om vaccinet börjar rullas ut, världen över, så verkar experter inte tro att allt kommer att gå tillbaka till det ”normala” direkt, ändå. Något som gäller extra mycket för företagare.

2020 var ett år som, för företag, handlade om att kunna förändra sig snabbt efter de nya behov och krav som konsumenter och samhället ställde. Och även om vi kanske får ett mer rörligt samhälle i och med ett vaccin, så kommer kraven inte förändras så mycket mot företag. Detta på grund av att kunder nu, i högre utsträckning, förväntar sig att kunna fortsätta få kontaktlös service.

När man förr behövde ta sig till större städer för att se en konsert, så har man under 2020 kunnat se dem ”streamade” live, direkt i sitt hem. Istället för att gå till ett sjukhus så tog många mötet med doktorn via videosamtal och allt fler restauranger fokuserade på take-away och hemleverans istället för fysiska restaurangbesök.

Även om konsumenter kommer vilja kunna äta på en restaurang, tala med en läkare ansikte mot ansikte och gå på storslagna konserter så kommer de fortsätta kräva att kunna välja att få samma service på distans. Något som, i sin tur, kommer fortsätta ställa krav på företags möjlighet till enkla kommunikationsvägar och smart teknik.

Samma krav från arbetstagare

Våra arbetsliv har, även de, förändrats drastiskt under året. Trenden att jobba hemifrån har varit på stadig uppåtgående kurva i många år men 2020 blev året då det sköt i höjden totalt. Det har varit en stor omställning, både för företag och arbetstagare, men tack vare tekniken har det gått förvånansvärt bra för väldigt många företag. Även om världen kanske snart går mot det normala så kommer arbetstagare att fortsätta vilja ha möjligheten att jobba på distans, från hemmet, stugan eller det där mysiga cafét på hörnet. Som företagare behöver man kunna leverera arbetssätt och samarbetsverktyg för att kunna behålla och locka ny kompetent personal.

On-boarding, utbildning och kontinuerliga möten behöver fortfarande kunna hållas på distans.

Digitaliseringen fortsätter

Företag måste fortsätta att digitalisera sig, hitta vägar att kunna leverera tjänster och varor på ett kontaktlöst sätt. Moln-lösningar och smarta samarbetsverktyg kommer vara lika viktigt under 2021 som det var under 2020, för att kunna hålla produktiviteten uppe hos kollegor som jobbar på distans.

Så företagare, nu är inte tiden för att stanna upp, slappna av och sluta utvecklas. Det är istället nu ni har chans att skapa de förutsättningar ni behöver för att hålla er relevanta i en förändrad värld.

Som avslut vill jag passa på att önska dig, ja just dig, ett gott nytt år!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Låt oss kontakta dig

Våra kompetenta säljare hör gärna av sig till dig och hjälper till med just dina utmaningar eller ring till 08-120 100 00 för att prata med en rådgivare direkt.