VoIP och IP-telefoni – är det samma sak?

Vi alla vet hur frustrerande det kan vara när man söker på nya tjänster för företag och möts av en drös nya termer och förkortningar. Många blandar ofta ihop termerna VoIP och IP-telefoni eller tror att orden betyder samma sak. Men är det verkligen VoIP och IP-telefoni samma sak?

Nej, inte riktigt. För att uttrycka det enkelt så är VoIP bara en del av IP-telefoni.

VoIP

VoIP (Voice over Internet Protocol) eller internettelefoni, tillåter användare att ringa samtal över internet istället för PSTN. Och för att ringa ett internetsamtal behövs såklart en snabb internetuppkoppling (via kabel eller DSL modem), en telefon eller mikrofon, och beroende på vad för tjänst; mjukvara eller VoIP router. VoIP finns även tillgängligt på många mobilenheter som har trådlöst internet. Samtal till andra med samma VoIP-tjänst är ofta gratis, medan samtal till andra nätverk kan kosta på grund av att samtalet går ut i det vanliga telefonnätet. Med VoIP används fortfarande en PBX för att distribuera samtal över företaget, men det sker istället över internet.

VoIP telefoner kan erbjuda företag många möjligheter i jämförelse med en vanlig telefonitjänst. Månadskostnader kan kraftigt minskas och det är möjligt att ringa från vilket plats man än befinner sig med en dator och internetanslutning. De senaste telefonerna innefattar även många bra funktioner utan extra kostnad, vilket gör VoIP till en växande teknologi för kommunikation i företag.

IP-Telefoni

IP-telefoni står för Internet Protocol Telephony, och all typ av teknologi som använder internet-protokoll för koppling kan refereras som att IP-telefoni. IP-telefoni är byggd på VoIP och inkluderar en rad av användbara mjukvarufunktioner på datorn för att byta ut infrastrukturen i PSTN, vilket är det gamla fasta telefonsystemet. IP-telefoner som även kallas för VoIP telefoner, SIP telefoner eller softphone – är designade för VoIP, och är kopplade till datanätet istället för telefonnätet. IP-telefoni är egentligen företagstermen för VoIP.  På en mer teknisk nivå kan därmed IP-telefoni beskriva hela företagskonceptet bakom digital kommunikation, och är en helthetslösning. Detta brukar börja med att undersöka vad företaget behöver och vad de har för hårdvaru- och mjukvarumiljö för att kunna implementera en lösning som passar deras behov.

VoIP är en typ av IP-telefoni

Det kan låta lite förvirrande men eftersom ordet ”telefoni” avser telefoner kan vi urskönja att Internet Protocol-telefoner (IP-telefoner) har med den digitala sidan av telekommunikation att göra. Detta gör den via internetprotokollet Voice over Internet Protocol (VoIP).

Du överför alltså din röst över internet och protokollet definierar hur din röst ska röra sig över ett nätverk. Tänk på IP-telefoni som det övergripande konceptet och VoIP som ett sätt att överföra röstsamtal för att genomföra konceptet. Ett IP-telefoni-system kan exempelvis vara en IP-PBX som har VoIP.

IP-telefoni är alltså ett sätt att digitalisera ett telefonsystem för att kunna dra nytta av internet oavsett vilken hårdvara eller vilket program som är anslutet till det. Hela syftet med IP-telefoni är att kunna öka produktiviteten, något som har medfört att IP-telefoni har anammats av så många företag. VoIP är i sin tur ett digitalt transportmedel för att föra telefonsamtal.

Skillnaden mellan de båda är ganska subtil och att råka blanda ihop termerna är lätt hänt.

Voip IP-telefoni

Kostnadseffektiva samtal för konsumenter

Det finns många sätt att ringa kostnadseffektiva samtal över internet. Som konsument kan du ladda hem applikationer som är gratis till din telefon eller platta för att ringa över internet. Exempel på sådana appar är Skype, Viber, Facebook Messenger, Google Voice och WhatsApp.

IP-telefoni för företag

Vi på Dstny levererar flexibla lösningar av IP-telefoni för företag. Med vår växellösning kan du bland annat enkelt se dina kollegors status, koppla samtal och få åtkomst till företagets telefonbok. Vår lösning gör det möjligt för företag att var flexibla eftersom det är möjligt att ta med sig IP-telefonen vart man än befinner sig bara man har tillgång till internet. Detta är väldigt praktiskt om ni byter plats på kontoret eller om företaget flyttar.

Fördelarna med IP-telefoni

  • bättre affärsresultat och nöjdare kunder – IP-telefoni gör det möjligt att integrera telefonisystem med flera användbara företagsapplikationer såsom CRM-system. Detta gör det möjligt för anställda och kunder att på ett effektivt sätt interagera med varandra.
  • Flexibel lösning – IP telefoni gör det möjligt för företag att vara flexibla. Du kan ta med dig en IP-telefon utomlands eller var du än vill med en internetanslutning och då fungerar allt som vanligt. Detta underlättar för om företag flyttar eller om anställda kanske reser mycket.
  • Mer än bara röst-tjänster – Med möjlighet att hålla konferenssamtal och videosamtal kan företag hålla en modern standard. IP-telefoni eliminerar programvaru- och hårdvaruöverskridande genom att packa ihop allt i en och samma lösning.
  • Installation och underhåll – IP-system kräver inget extensivt underhåll eller installation och kan göras in-house av nätverksingengörer eller genom en affärspartner. Systemet kräver inte heller egenutvecklade uppdateringar.

 

Vill du veta mer?

Har vi väckt ditt intresse för IP-telefoni och VoIP? Om du vill veta mer om vad vi på Dstny kan göra för att effektivisera ditt företags kommunikation är du varmt välkommen att ringa oss på: 010-410 50 00

Vill du hellre bli kontaktad kan du fylla i formuläret på vår kontaktsida så ringer vi upp dig.

Senast uppdaterad nov 2020

3 responses to “VoIP och IP-telefoni – är det samma sak?

  1. De flesta Siemens Gigaset-telefoner har en sms funktion ex. c530ip, fungerar den med ip-leverantörer som t.ex.: Internetport och Teletek ip.

  2. Fungerar Gigaset C 430 med mitt Telia IP-telefonrouter eller finns det
    en särskild Gigaset C 430 ip teleofn ???

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Låt oss kontakta dig

Våra kompetenta säljare hör gärna av sig till dig och hjälper till med just dina utmaningar eller ring till 08-120 100 00 för att prata med en rådgivare direkt.