https://www.dstny.se/app/uploads/augmented_reality_ar_webb-e1588603174958.jpg

Vad är Augmented Reality (AR)?

Vi är nog många som har hört talas om Augmented Reality, förstärkt verklighet, men många vet nog inte den exakta innebörden av tekniken och vad den kan innebära för våra liv. Men vad är då AR? Hur används det idag och hur ser framtiden ut inom AR?

Augmented Reality

Vad är AR?

Augmented Reality, även känt som Mixed Reality, blandas ofta ihop med VR men är i själva verket något helt annat. När syftet med VR är att dölja den riktiga världen och ersätta den med en fiktiv verklighet så är istället Augmented Reality till för att tillföra något till vår riktiga verklighet. Genom att addera virtuella objekt till din verklighet får du alltså ut mer av vad du ser.

När en persons verklighet är kompletterad, eller augmenterad (förstärkt), med datorgenererade bilder så får man en Augmented Reality. Har du exempelvis spelat Pokémon Go eller använt någon av Snapchats alla filter så har du redan använt en lite enklare version av AR.

För många känns AR fortfarande som något avlägset och futuristiskt. Och för bara några år sedan verkade denna typ av teknik som något ouppnåeligt. Men teknologin inom mobiltelefonin har fortskridit i en ofattbar takt och de som inte håller sig uppdaterade blir lätt överraskade när en ny, cool funktion släpps. Faktum är att vi redan idag har tillgång till mycket AR, direkt via våra smartphones. Och AR kan med stor sannolikhet bli det nästa steget i hur vi samlar och processar information.

Begreppet Augmented Reality, AR, betyder att förstärka

Ordet Augment kommer från det latinska ordet Augere och betyder att addera något. Den svenska översättningen blir Förstärkt verklighet men ofta användas det engelska uttrycket eller förkortningen AR.

augmented reality

Uppkomsten av Augmented Reality, AR

Begreppet myntades år 1990 av Thomas Caudell, en före detta Boeing-forskare. Det hela började under arbetet med att ta fram ett alternativ till de dyra diagrammen med ledningsinstruktioner för flygplanen. Ledningsintruktionerna användes för att vägleda arbetarna på fabriksgolvet genom individuellt utformade plywoodskivor. Caudell fick idén om en huvudmonterad apparat som skulle visa dessa scheman genom att projicera dem på återanvändbara kort. Istället för att ändra plywoodkorten manuellt kunde man nu enkelt ändra detta i ett datorsystem, och nu var AR fött.

Vad är skillnaden mellan AR och VR?

AR, Augmented Reality, blandas ofta ihop med VR, Virtual Reality. Med detta är två ganska olika saker. Lite enkelt uttryckt kan man säga att VR ger dig en annan verklighet medan AR bygger på och förstärker den riktiga världen på ett visuellt sätt. Med VR-glasögon stängs ofta hela ens omgivning ute och man transporteras till en annan virtuell plats. AR lägger istället till information och bilder i det vi ser för att ge ökad funktionalitet.

Framtiden inom AR

Så vad kan vi förvänta oss från Augmented Reality, AR, nu och inom den närmaste framtiden? Det finns faktiskt mycket olika spännande projekt på gång. Vi har listat några av de mest intressanta här.

Magic Leap – One

Det har snackats mycket om Magic Leap under en lång tid och projektet har länge varit ganska hemlighetsfullt. Men nu finns Magic Leap äntligen att beställa hem för den med god ekonomi (läs: den är skitdyr!). Magic Leap one ger dig som använder en uppslukande upplevelse på en helt ny nivå än vad andra AR-headset levererar idag. Med ett lättvikts-headset förs den digitala världen ihop med vår verkliga värld på ett sömlöst sätt.

AR Magic Leap

Magic Leap släpper in naturliga ljusvågor tillsammans med mjukt skiktade syntetiska ljusfält. Dessa två initierar neurala signaler som går från näthinnan till den visuella delen av hjärnan vilket skapar extremt trovärdiga upplevelser. Magic Leap One skapar objekt som är kontextuellt medvetna, vilket innebär att zombien som krälar längs med ditt vardagsrum måste gå runt din soffa för att nå dig. Utöver det så har headsetet ett ljudsystem som ökar känslan av verklighet genom att producera ljud baserat på vart det ska komma från i rummet med precis riktning och styrka. Du behöver därför inte bara lite på dina ögon för att veta vart i rummet ett objekt befinner sig.

Magic Leap One har även tagit fram sitt eget operativsystem för att kunna maximera deras banbrytande teknik, Lumin OS. Lumin OS är fullt optimerat för att känna igen miljöer, för att hantera ihållande digitalt innehåll och för att driva visuella upplevelser som gör dina vildaste fantasier till en ännu vildare verklighet. Läs mer här om Magic Leap One.

HoloLens

Microsoft har tagit fram HoloLens, det är en holografisk dator som låter dig se och interagera med det innehåll som den projicerar på världen runt omkring dig. HoloLens använder specialsensorer, en holografisk processor och med den så vill Microsoft kunna ändra sättet vi jobbar på, lär oss och delar med oss av information. HoloLens har funnits tillgänglig sedan 2016 och det har sedan dess tagits fram hundratals appar för denna dator. Det finns spel, du kan besöka historiska monument eller se in i en bostad som ännu inte är byggd. Möjligheterna för HoloLens är verkligen enorma.

augmented reality hololens

Blade

Vuzix har skapat så kallade SmartGlasses, smarta glasögon, som de kallar Blade. Medan många andra AR-glasögon är stora och klumpiga så är Blade-glasögonen inte mycket större än ett par vanliga glasögon. Med Blade får du en hands-free-interaktion på en smart skärm med en genomskinlig tittarupplevelse som ger dig relevant information vart du än går. Allt från restaurang-menyer, färdriktningar och patientinformation.

Navion

För dig som är bilintresserad så är Navion ett bra exempel på en lovande framtid inom AR. Navion är utvecklat av företaget WayRay och är ett holografiskt navigationssystem för bilar. Med Navions AR-interface får man en tydlig bild över routen man har valt och ger även annan viktig information så att du kommer fram till din destination så snabbt och säkert som möjligt. Du får en Augmented Reality direkt framför din bil, inga speciella glasögon eller headset krävs utan teknologin placeras i din bil. Funktionen är ännu inte släppt till allmänheten men Porsche och Hyundai har finansierat projektet och tjänsten sägs släppas 2020.

AR

Populära AR-appar

Förutom extremt coola headsets så finns det även vanliga appar till våra smarttelefoner som använder AR. Nedan har vi listat några av de mest populära apparna inom Augmented Reality.

Pokémon Go

Mobilspelet Pokémon Go släpptes den 6 juli 2016 och blev en gigantisk hit direkt. Appen har laddats ner ca 750 miljoner gånger än så länge. Efter att appen släpptes så gick folk man ur huse för att leta upp och fånga in olika Pokémons runt om i sin omgivning. Förutom att man såg sin avatar röra sig över kartan i samma takt som man själv gick kunde man även använda sin kamera för att se de virtuella pokémonen så där på gatan, rätt framför en. Man kastade sedan Pokébollar på varelsen för att fånga in den.

Pokémon Go var ett helt nytt sätt att spela ett mobilspel som inte bara var väldigt roligt men som även fick människor att komma ut och röra på sig. Tillsammans har alla Pokémon Go-spelare tagit 144 miljarder steg medan de har spelat spelet. Det är tillräckligt många steg för att gå till månen, 143 gånger!

Spelet lever vidare än idag även om dess ursprungliga popularitet har dött ut något.

Augmented Reality Pokemon GO

Snapchat

För er som är aktiva i appen Snapchat så ha ni troligen använt Snapchats Augented Reality i och med deras olika filter. Dessa filter låter din placera öron, glasögon, mustascher på dig själv eller på personer i din omgivning i realtid. Dessa filter börjat bli allt vanligare och något som vi kanske tar lite för givet idag. Men tekniken bakom har varit en viktig del i ARs framfart. Och Snapchat fortsätter att satsa på AR och har släppt funktionen för 3D-Paint som låter dig rita i en Augmented Reality.

Google Maps

Google Maps har en ny Live View-funktion som ger dig AR direkt in i din kart-vy. Live View hjälper dig att hitta vägen genom att lägga virtuella skyltar och riktningspilar över din livekameravy.

Chalk

Chalk använder AG för att ge teknisk support en extra boost. Chalk sätter upp ett videosamtal mellan två smarta enheter där den ena personen filmar det man behöver hjälp med medan agenten/supportteknikern kan måla på sin skärm för att ge instruktioner, allt samtidigs som ett vanligt samtal är igång.

Summering

AR är ett sätt att förstärka den verkligheten vi ser och kan addera ett extra lager till vår vardag. Redan idag har vi mycket AR på plats men i och med intåget av 5G kommer nog AR ta riktig fart. Vi kan nog förvänta oss många spännande saker från Augmented Reality i framtiden.

Vill du veta mer om 5G? Här hittar du allt du behöver veta om 5g.