https://www.dstny.se/app/uploads/future_mobile-e1588603270198.jpg

Hur kommer framtidens mobiler se ut? Här kommer 3 galna förslag

Min första mobil var en Siemens C30. Jag var överlycklig när jag fick den, även om min mobil inte hade Snake (jag var bland de få som inte hade en Nokia 3310). Helt plötsligt kunde jag ringa mina vänner, även fast jag inte var hemma. Och med frenetiskt tryckande kunde jag skriva meddelanden som nådde min familj och vänner på bara några sekunder. Vilken uppfinning!

mobiler framtiden

Om någon hade sagt till mig då, att jag skulle kunna ta superskarpa bilder, kolla på filmer, surfa på internet, ladda batteriet utan sladd och betala i butiker med min mobil i framtiden så hade jag nog tyckt att det lät som något taget från en Sci fi-film. Idag är det vardagsmat.

Så hur kommer framtiden se ut inom mobiltelefoni? Om trådlös laddning var något främmande för 10 år sedan, vad är det då för hissnande saker som vi kommer kunna göra med våra telefoner i framtiden.

Vi har tittat djupt in i spåkulan och här följer 3 galna förutsägelser.

Ladda mobilen över luften

framtid ladda mobilen trådlöst

Vi skippar skitsnacket, batteritiden på mobiler är skräp. Så, då har vi avklarat det. Även om batterierna ständigt utvecklas så kan man knappt gå en hel dag utan att behöva ladda sin mobil. Bärbara laddare och möjligheten att ladda trådlöst har hjälpt, men det är inte nog.

”Tänk om vi i framtiden kan ladda mobilen över luften?”

Det är en verklighet som kanske inte ligger så långt fram i tiden. Företaget Energous har skapat WattUp, en teknologi som kan ladda dina enheter så länge de ligger nära laddningsstationen. Slipp krångel med sladdar eller små ladd-ytor, så länge dina apparater är inom ca en meter från WattUp så börjar de laddas.

 

Men om vi då ska våga drömma lite så känns det ju inte helt omöjligt att vi i framtiden kommer ha trådlösa laddningsstationer som kan nå över långa sträckor. Fantisera att dessa stationer är placerade lite överallt i vår stadsbild och vips så går vi runt med mobiler som alltid har batteri.

Styra din telefon med dina tankar

Vi har redan gått från statiska styrknappar, med pilar för att förflytta markören upp och ner på skärmen, till touchscreens. Vi kan redan styra våra telefoner ganska bra med våra röster. Exempelvis så har vi Siri som hjälper iPhone-användare och för de med Samsung så finns Bixby.

”Tänk om man kunde styra telefonen med bara tanken?”

Vi är långt ifrån att något sådant ska bli verklighet men det forskas faktiskt inom ämnet redan nu. Facebook har sin Building 8 Division som gick ut med att de jobbar med ett ”brain-computer interface” som de hoppas ska kunna läsa dina tankar, till en viss grad. Exakt hur tekniken ska fungera framgår inte men tanken är att man ska kunna skriva de ord man aktivt tänker. Det finns redan mycket oro kring folks integritet när det kommer till Facebook, så tanken att de ska kunna läsa ens tankar är lite skrämmande.

Även forskare på MIT jobbar med liknande lösningar. Enheten som de kallar AlterEgo ska känna av avsiktliga tankar via en huvudburen avläsare. Detta gör den genom att känna av minimala rörelser som tungan gör när vi tänker den typen av avsiktliga kommandon. Genom att tänka en fråga som AlterEgo läser av så kan en AI leta upp rätt svar och, via en ljudsnäcka, ge svaret direkt i ditt öra. Så även om tanken att styra mobilen med tanken känns främmande, och kanske till och med skrämmande, så är det kanske snart en verklighet.

Mobiltelefoner som inte ser ut som mobiltelefoner

Låt oss bli lite filosofiska. Om en mobiltelefon inte ser ut som en mobiltelefon, är det då en mobiltelefon? Om vi kikar på vad som räknades som en mobiltelefon för 15 år sedan, en apparat du kunde ringa och SMSa med. Idag är det ett skallkrav att du ska kunna surfa på mobilen, den ska kunna ge dig vägbeskrivningar och den ska kunna ta snygga bilder.

Vi kommer troligen kräva mer och mer av våra mobiltelefoner och i takt med det kommer troligtvis utformningen även behöva ändras.

Vi har redan sett prylar så som Google Glass, som ska ge oss funktionalitet direkt framför ögonen. Just Google Glass blev ingen större succé men det har under senare tid kommit upp andra, liknande lösningar.

Glasögonen Magic Leap One är ett hett ämne idag och det pratas mycket om den sömlösa AR-upplevelse de kan ge dig som använder dem.

AR telefoni

AR och VR är ämnen som sakta kryper sig in i hemmen och det utvecklas hela tiden nya produkter som ger dig en mer omvälvande upplevelse.

”Tänk om vi placerar mobiltelefonerna i ett par glasögon?”

Bygger vi in funktionalitet, så som att ringa, i dessa glasögon så kan vi helt plötsligt se personen vi ringer i 3D framför oss. Går vi vilse kan pilar komma upp framför oss som visar oss åt vilket håll vi måste gå.

Med sådana mobiltelefoner kommer troligen behovet att komma ihåg saker bli mindre och behovet av att läsa sig hur man hittar rätt information bli större.

Vad framtidens mobiltelefoni håller är verkligen ett spännande ämne. Vem vet, om 10 år kanske någon snubblar över denna bloggen och skrattar åt vad jag ansåg vara coola framtidsfunktioner idag.

 

Låt oss kontakta dig

Våra kompetenta säljare hör gärna av sig till dig och hjälper till med just dina utmaningar eller ring till 08-120 100 00 för att prata med en rådgivare direkt.