https://www.dstny.se/app/uploads/iphone_11_yellow.jpg

iPhone 11 – är den värd att köpa?

Känner du också att det är svårt att hänga med i ”what’s hot and what’s not”? Det går fort mellan lanseringarna av nya coola teknologier och det tar både tid och kostar mycket pengar att hänga med i utvecklingen. Och även om det nu var ett bra tag sen iPhone 11 släpptes så är Apples nya telefon fortfarande ett ganska hett ämne.

Men vad var det som var nytt med denna versionen av iPhone? Hur kommer det påverka dig som använder den? Och kanske framför allt, är den värd att köpa? Det tänkte vi besvara i detta blogginlägget.

iphone11

3 olika versioner av iPhone 11

Apple valde att kalla den nya versionen, rätt och slätt, iPhone 11 och har därmed frångått de romerska siffrorna de använde för iPhone X. iPhone 11 släpptes i sin tur i tre olika versioner. Den vanliga iPhone 11, iPhone 11 Pro och sist men absolut inte minst iPhone 11 Pro MAX. Det som är skillnaden mellan iPhone 11 Pro och iPhone 11 Pro MAX är att MAX-versionen har större skärm och ett större batteri. De har helt enkelt maxat pro-versionen.

iphone 11 PRO max

Ny kamera

Vi börjar med det viktigaste först. En av de stora grejerna som Apple har pushat när det kommer till iPhone 11 är den uppfräschade kameran. Vanliga iPhone 11 har nu två kameror på baksidan.

Den övre kameralinsen är en vanlig 12 MP vidvinkel-kamera. Den nedre kameran är istället en 12 MP Ultra wide kamera och kan därmed få en 120 graders vinkel över din omgivning. Detta är 4 gånger så mycket som på föregående iPhone-kameror.

iPhone 11 Pro/Pro Max har i sin tur hela tre kameror. Den tredje kameran är en Telephoto-kamera och specialiserar sig på att ta skarpa bilder på saker som ligger långt bort. Apple menar att de vanliga korten du tar med din iPhone 11 kommer använda båda/alla tre kameror för att skapa ett snyggt slutresultat när du fotar.

Alla versioner av iPhone 11 har dessutom en night-mode-inställning. Denna ska hjälpa till så att bilder tagna i mörka omgivningar inte blir för mörka eller suddiga.

Bättre batteri

Något som många iPhone-användare klassar som en viktig faktor när de köper ny telefon är självklart batteritiden. Batteriet i iPhone 11 ska ha en bättre batteritid än sina föregångare. Detta tack vare större kapacitet hos batteriet samt, enligt Apple själva, deras mest effektiva SoC någonsin. Apple menar att iPhone 11 har ca 1 timmas längre batteritid än sin föregångare, iPhone XR. Eftersom många användare av iPhone XR har varit nöjda med batteritiden så låter detta väldigt lovande.

Många olika färger

En annan skillnad du kan se på utsidan är valmöjligheterna av färger som iPhone 11 har. Självklart finns de vanliga svarta och vita versionerna kvar. Men du kan även välja rött, ljuslila, ljusgul eller mintgrön om du vill vara lite ”wild and crazy”.

Pro-versionerna kommer finnas tillgängliga i metallic-färger. Guld, grå, silver och en ny metallic grön färg.

iphone 11 color

Skärmen på iPhone 11

Förhållandet mellan hela telefonkroppen och skärmen är nästan identisk till den föregående versionen. Vanliga iPhone 11 kommer med en LDC-HD-skärm och Pro-modellen kommer med en Super Retina XDR OLED-skärm. Dessa OLED-skärmar sägs vara mer batterisnåla, något som är bra om du bryr dig om ett långt batteriliv.

iPhone 11 är tåligare

Apple har även gjort 11:an tåligare. Både bakre och främre glaset är förstärkt så att de ska motstå repor bättre. Denna versionen av iPhone ska även tåla vatten dubbelt så bra som sin föregångare, upp till 2 meters djup i upp till 30 minuter. Pro-modellen sägs ara dubbelt så vattentålig och klara upp till 4 meters djup under samma tid. Notera att detta är ett maximum och att vi absolut inte rekommenderar dig att bada med din telefon. Men nu kan du känna dig lite extra trygg när du ska ta ut din telefon en regnig novemberdag.

Chip

iPhone 11 har ett A13 bionic-chip. Ett kraftfullt chip som verkar vara långt före sina konkurrenter. Chipet sägs hjälpa till med 11:ans foto- och videoprocesser. Enligt Apple är chipet 20% snabbare än sin föregångare. Något som är bra när du vill spela spel och AR (Augmented reality).

Apple har även lanserat ett helt nytt chip, de kallar det U1. U1 ska ge iPhone 11 en spatial medvetenhet som låter telefonen förstå sin exakta position. Detta menar Apple kommer möjliggöra för nya spännande funktioner, som exempelvis att kunna dela filer med andra iPhone-användare genom att peka sin telefon mot någon annans. Denna funktionen kanske inte låter som världens mest spännande sak, men när tredjeparts-utvecklare får chans att använda denna tekniken för att bygga appar så kommer nog många spännande saker dyka upp. Lite som när Apple först släppte en kompass i sin iPhone.

Har inte stöd för 5G

Tråkigt nog kommer iPhone 11 inte med stöd för 5G. Däremot får du stöd för Wi-Fi 6 med din nya iPhone. Denna versionen har även stöd för Dolby Atmos för att få ett bättre ljud när du använder hörlurar. Dessutom får du en snabbladdare på 18W, perfekt om du vill ge ditt batteri en snabb boost innan du ger dig ut på stan. (Läs vårt blogginlägg om hur snabbladdning fungerar här).

Summering

Så om man ska summera nya iPhone 11 så verkar Apple ha fokuserat på foto-entusiasterna, influensers och alla de som vill kunna lägga ut snygga bilder på sociala medier. Ja, iPhone 11 har några coola nya funktioner. Och är möjligheten att kunna ta grymma bilder viktigt för dig är detta ett bra alternativ. Använder du telefonen för att slösurfa så blir prislappen på ca 9200 kr för en iPhone 11 lite onödigt dyr. Har du inte ett stort behov av en ny lur så finns det anledning att vänta på kommande versioner.

iPhone 12

Sedan detta blogginlägget publicerades har en ny version av iPhone släppts. Nämligen iPhone 12. Apples första mobil med stöd för 5G. Vill du läsa mer om iPhone 12 så kan du göra det här: 

Senast uppdaterad Oktober 2020

Låt oss kontakta dig

Våra kompetenta säljare hör gärna av sig till dig och hjälper till med just dina utmaningar eller ring till 08-120 100 00 för att prata med en rådgivare direkt.