https://www.dstny.se/app/uploads/losenordshanterare_password_manager.jpg

Lösenordshanterare – de 5 bästa verktygen för säkra lösenord

Lösenordshanterare kan verkligen vara en räddare i nöden om du, precis som jag, svårt att komma ihåg vilka lösenord man har i olika system.

Förr var det enklare, och mycket mer osäkert. Många system hade inga krav alls på hur ett lösenord skulle se ut. Vissa system ville att lösenordet skulle ha minst 8 tecken varav ett specialtecken. Kom man då på ett smart lösenord som uppfyllde dessa krav så kunde man återanvända det på vart och varenda inlogg man hade.

Idag är det inte så enkelt. Fler och fler system kräver att du uppdaterar dina lösenord med jämna mellanrum. Och då får lösenordet absolut inte vara samma som de 5 föregående. Det blir även mer vanligt med tvåfaktorsautentisering. Det hela blir lite krångligare för användaren, men ack så mycket säkrare.

Men sen finns det räddarna i nöden, nämligen lösenordshanterarna, som gör våra dagar mycket lättare. Lösenordshanteraren hjälper dig att komma ihåg de olika lösenorden du har i olika system, hjälper dig att byta ut dem till starka lösenord och skyddar dig från dataintrång. Det enda du behöver komma ihåg är ditt ”master-lösenord”.

Så vilken lösenordshanterare borde man installera. Nedan har jag listat de 5 som jag tycker är bäst.

Lastpass password manager lösenordshanterare

LastPass

Gratisversion: Ja
Kostnad för betalversion: $3/månad (2,90€/månad)
Plattformar: Mac, iOS, Windows, Android, Chrome OS, Linux
Tvåfaktorsautentisering: Ja

Lösenordshanteraren LastPass har en bra gratisversion men om du vill investera i säkerheten så kostar 3 US$ (2,90€) i månaden. För premium-versionen så får du stöd för fysiska tvåfakorautenseringsnycklar och 1GB lagring av filer online. Dina konton får även dark-web-övervakning och du får tillgång till deras premium tekniska support. Gratisversionen ger dig många funktioner, så som ett obegränsat antal lösenord, synkronisering över obegränsat antal enheter.

För att använda LastPass så behöver du inte ladda ner något program utan fungerar helt som webbläsartillägg.

Allt som allt, en riktigt bra lösenordshanterare, med en riktigt bra gratisversion och en ännu bättre premium-version.

Om du vill veta mer eller ladda ner tjänsten så kan du klicka här:
https://www.lastpass.com/pricing

dashlane lösenord password

Dashlane

Gratisversion: Ja
Kostnad för betalversion: $3,3/månad
Plattformar: Mac, iOS, Windows, Android, Chrome OS, Linux
Tvåfaktorsautentisering: Ja

Dashlane är en lösenordshanterare med ett intuitivt anändargränssnitt och väldigt bra mjukvara för datorer. Gratisversionen är tyvärr lite skral då du enbart får ha den på en enhet. Men betalversionen, å andra sidan, är desto bättre med en inbyggd VPN-service. Men kanske bästa av allt är deras bulk-funktion där du kan ändra många lösenord på samma gång.

Om du vill veta mer eller ladda ner tjänsten så kan du klicka här:
https://www.dashlane.com/plans

password manager lösenordshanterare

Keeper

Gratisversion: Ja
Kostnad för betalversion: $27,99/år
Plattformar: Mac, iOS, Windows, Android, Chrome OS, Linux
Tvåfaktorsautentisering: Ja

Med väldigt stark säkerhet och ett robust webbgränssnitt så är Keeper en fullfjädrad lösenordshanterare. Gratisversionen tillåter tyvärr bara en enhet och eftersom betalversionen är ganska billig så kan det vara värt att välja Keeper Unlimited.

Keeper är kända för sin väldigt starka säkerhet. Avvägningen för att få säkerheten är att viss användarvänlighet går till spillo. Du kan inte bulk-ändra dina lösenord och du kan inte få en PIN-kod för att komma åt mobilappen.

Men god säkerhet för ett bra pris är väl ändå precis det man letar efter när man installerar en lösenordshanterare.

Om du vill veta mer eller ladda ner tjänsten så kan du klicka här:
https://www.keepersecurity.com/

1password

1Password

Gratisversion: Ja
Kostnad för betalversion: $2,99/månad
Plattformar: Mac, iOS, Windows, Android, Chrome OS, Linux, Darwin, FreeBSD, OpenBSD
Tvåfaktorsautentisering: Ja

För dig som använder en Mac eller en iPhone, så är 1Password ett utmärkt val. Tyvärr fungerar det inte riktigt lika bra för Android- och Windowsanvändare. Designen har hamnat lite på efterkälke, speciellt för mobilappen.

Men 1Password har saker som väger upp detta. Deras webbläsartillägg för Chrome, Firefox oxh Brave är väldigt bra. Där kan du arbeta direkt i webbläsaren istället för ett installerat program. Men bäst av allt är deras Travel-mode. Travel-mode kan ta bort känslig data från dina enheter när du är ute och reser, för att sedan lägga tillbaka dem när du kommer hem igen.

Om du vill veta mer eller ladda ner tjänsten så kan du klicka här:
https://1password.com/sign-up/

Roboform

Roboform

Gratisversion: Ja
Kostnad för betalversion: $1,99/månad
Plattformar: Windows, Mac, iOS, Android, Linux, Chrome OS
Tvåfaktorsautentisering: Ja

Den här lösenordshanteraren har några år på nacken. Roboform har nämligen funnits sedan 1999. De har dock lyckats hålla det mesta uppdaterat och modernt, även om dator-applikationen kan kännas lite klumpig.

Med Roboform kan du dela med dig av lösenord, tvåfaktorsautentisering och en lösenordsgenerator, om du har valt Roboform Everywhere, deras premiumversion. Då får du även dygnet-runt-support.

Om du vill veta mer eller ladda ner tjänsten så kan du klicka här:
https://www.roboform.com/

Vi jobbar med telefoni för företag, något som går under NIS-direktivet. Därför jobbar vi ständigt med att höja och förbättra säkerheten för våra kunder och medarbetare. Utöver ett helhetstänk kring säkerhet och kvalitativa lösenord så kan det verkligen vara en bra idé att skaffa en lösenordshanterare som hjälper dig att hålla dina olika inlogg säkra.

Låt oss kontakta dig

Våra kompetenta säljare hör gärna av sig till dig och hjälper till med just dina utmaningar eller ring till 08-120 100 00 för att prata med en rådgivare direkt.