Optimerad laddning kan ge din telefon ett längre liv

Vi är nog många som har hört talas om att det inte är bra att ladda telefonen så att batteriet blir helt fullt. Trots detta så är vi många som väljer att ladda telefonen under natten, något som medför att telefonen är fulladdad över flera timmar.

Batteriet bryts ner över tid

När batteriet som finns i din telefon laddas upp och laddas ur så bryts den kemiska strukturen, över tid, ner. När batteriet har gått igenom en mängd laddningscykler så minskas dess kapacitet att hålla och leverera energi.

Den här nedbrytningen ökar i takt när ditt batteri är helt fulladdat. Så det finns en god anledning till att Tesla har en standardinställning på att batteriet ska räknas som helt fullt när det egentligen är bara 90%. Även många mobiltillverkare sätter det som standard att batteriet ska räknas som helt fullt när det enbart är ca 90% laddat.

Optimerad laddning

In på scenen kommer det som kallas optimerad laddning. Detta finns i alla Apples enheter som har iOS 13 och uppåt. Funktionen kan hjälpa dig att öka ditt batteris livslängd.

Med optimerad laddning så kommer batteriet att undvika att nå 100%, till dess den verkligen behöver det. Detta gör den genom att lära sig ditt användarmönster.

Så här beskriver Apple tjänsten:

”iPhone använder maskininlärning på enheten för att förstå din dagliga laddningsrutin så att den kan vänta med att ladda över 80 procent tills du behöver använda den.”

Så din telefon lär sig hur du agerar över dagen.

Exempel: Din telefon lär sig att du oftast går upp kl 07 på morgonen. Så när du sätter in laddaren på kvällen, innan du ska sova, så laddar bara batteriet upp till ca 50 %. När det sedan början närma sig tiden för att du ska gå upp så slår telefonen på resten av kapaciteten och laddar upp telefonen helt. På så sätt vaknar du till ett fulladdat batteri utan att det har legat och slitit på kapaciteten hela natten.

Smart va?

Hur aktiverar jag Optimerad laddning?

Det är superenkelt att aktivera din optimerade laddning. Dessutom har många telefoner denna tjänst aktiverad som standard.

  • Öppna appen för Inställningar.
  • Klicka sedan på raden Batteri.
  • Välj Batterihälsa.
  • Där hittar du Optimerad laddning. När spaken är grön är den aktiverad.

 

  .

Vill du läsa mer om telefonens batteri? Vi har skrivit blogginlägg om 5 vanliga batteritjuvar och om hur snabbladdning fungerar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Låt oss kontakta dig

Våra kompetenta säljare hör gärna av sig till dig och hjälper till med just dina utmaningar eller ring till 08-120 100 00 för att prata med en rådgivare direkt.