Problemet med snabbladdare

Det pratas mycket om snabbladdare idag och leverantörer skryter om sina nya fräscha laddare som ger din telefon ett uppladdat batteri på nolltid. Men vad de sällan berättar är att snabbladdning har sina nackdelar.

Hur laddning fungerar – förklarat på enklast möjliga sätt

Ett batteri har en negativ och en positiv sida. I ett fulladdat batteri har du, på den negativa sidan, massvis med elektroner. På den positiva sidan har du färre elektroner. Elektronerna vill hoppa över till den positiva sidan. På resan mellan den negativa och den positiva sidan kan elektronerna ge kraft åt de enheter som är i deras väg. När alla elektroner har flyttat över till den positiva sidan har batteriet ingen mer kraft. Då används elektricitet för att flytta tillbaka elektronerna till den negativa sidan igen, man laddar alltså upp batteriet på nytt.

Vad en snabbladdare gör, är att den flyttar tillbaka elektronerna från den positiva sidan till den negativa sidan, mycket snabbare än vad en vanlig laddare gör.

Och än så länge låter allt som guld och gröna skogar. För vem vill inte kunna ladda sin telefon eller sin surf-platta så snabbt som möjligt?

Men snabb uppladdning har sitt pris.

snabbladdare fast chargers

Större chans till överhettning

Snabbare laddning betyder snabbare rörelse. Snabbare rörelse betyder mer hetta. Värme kan i sin tur, över tid påverka batteriet negativt. När batteriet blir varmt så försämras dess kapacitet. Även om du laddar batteriet försiktigt, i kortare omgångar, och håller det till ca 30 grader Celsius så kan batteriet tappa upp till 20% av dess kapacitet över ett år. Blir batteriet varmare så tappar du kapacitet ännu snabbare.

Mindre kapacitet i batteriet

För att inte elektronerna ska hoppa från den negativa sidan direkt till den positiva sidan, utan istället ge kraft åt en enhet på vägen, så måste det finnas en skiljevägg mellan polerna. I ett batteri som ska kunna laddas snabbt så måste denna skiljevägg vara mycket tjockare än vad den behöver vara i ett vanligt batteri. Detta för att hjälpa till att hålla batterier stabilt. Eftersom skiljeväggen tar upp mer plats, så blir platsen för själva kapaciteten mindre. Och i de ultrasnabba laddarna så behöver man ta detta ännu längre och dela upp batteriet till två separata batterier, något som är väldigt skrymmande.

Långsammare laddning mot slutet

När man läser om hur extremt snabba de nya laddarna är så vill tillverkarna gärna visa upp enbart den första biten. Det brukar låta såhär:

”Ladda upp din telefon till 50% på bara 5 minuter”

Det beror på att den mängd watt som ofta marknadsförs ut är den maximala watten. Något som uppnås under början av laddningen. Ju mer ditt batteri laddas upp, desto långsammare kommer laddningen att gå. Detta på grund av att man skydda batteriet.

En laddare på 60 watt är alltså inte dubbelt så snabb som en på 30 watt. Och skillnaden i snabbheten bli mindre, exponentiellt. Så en 120-watts-laddare blir därför långt ifrån dubbelt så snabb som en laddare på 60 watt.

Trenden har fått en motpol – Slow-charging

När snabbladdare snabbt blev ett hett ämne, så blir extra långsamma laddare sakta men säkert lika hett. Vissa leverantörer marknadsför redan slow-charging som en ny feature för deras produkter. Något som kan låta helt galet vid första anblick men som förhoppningsvis blir mer klart efter att ha läst denna blogg. Tyvärr är inte långsam laddning något magiskt som kommer få ditt batteri att hålla för evigt. All laddning, snabb som långsam, sliter på ditt batteri, mer eller mindre.

Som sagt, snabbladdare är grymma när du har bråttom och inser att batteriet snart är slut. Då kan du ge ditt batteri en snabb kyss med laddaren och vips så har du batteri för att klara dig, åtminstone, några timmar framöver. Dessutom gör tillverkare dessa snabbladdare med smarta transformatorer, så kallade power bricks, som kommunicerar med batteriet. På så sätt kan laddningen slås av när man når högsta laddningskapacitet, något som räddar batterierna från att slitas ut för snabbt.

Så ja, allt för snabb laddning kan ha en negativ effekt på ditt batteri. Många tillverkare säger att den ljuva punkten ligger på ca 30 watt. Snabbt nog men inte så snabbt att det har för negativa effekter på ditt batteri.

Läs vårt blogginlägg om hur snabbladdning fungerar här

https://www.dstny.se/blogg/snabbladdning/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Låt oss kontakta dig

Våra kompetenta säljare hör gärna av sig till dig och hjälper till med just dina utmaningar eller ring till 08-120 100 00 för att prata med en rådgivare direkt.