https://www.dstny.se/app/uploads/phone_pool_heat_blogg-e1588601261103.jpg

Överhettade eller blöta telefoner – skydda din telefon mot skador i sommar

Sommar, värme, sol – äntligen börjar den underbara sommaren ta fäste och visst mår vi bra av värmen och ett dopp i det blå. Något som inte mår lika bra av detta är våra telefoner.

Din telefon består av små elektroniska komponenter så som förstärkare och en mikroprocessor. Dessa komponenter är ganska känsliga och behöver skyddas, både mot hög värme, fukt och kyla. I detta blogginlägget tänkte vi gå igenom hur du kan skydda din telefon.

skydda din telefon
 

Överhettade telefoner

Att låta sin telefon bli för varm är något som man borde akta sig för. Elektroniken som finns inuti telefonen är nämligen ganska känslig när det kommer till hetta. I Sverige brukar vi vara ganska förskonade från extrema temperaturer, i alla fall när det kommer till värme. Men även i den svenska sommarvärmen kan telefonen ta skada.

Ett exempel på misstag som många gör är att lägga telefonen på instrumentpanelen i bilen. Som du kanske vet så kan värmen i en bil stiga drastiskt, även en ganska mild sommardag. Och det direkta solljuset som kommer genom rutan hjälper till i att höja temperaturen på din telefon. Samma sak gäller när det kommer till att lägga telefonen på fönsterblecket i ett fönster där solen står på.

Var rädd om batteriet

En del som kan ta skada utav värmen i din telefon är batteriet. I dagens smarttelefoner finns batterier som är extremt bra när det kommer till att kunna laddas upp gång på gång och ändå orka hålla igång ett ihärdigt användande av din telefon. Men tyvärr har de även en nackdel, nämligen att de är känsliga mot värme. Det räcker med att batteriet överstiger ca 30 grader celsius så börjar batteriet påverkas negativt. Och 30 grader är ingen superhög siffra. Detta är nämligen något som ofta händer om man har laddat telefonen en stund eller om man använder en snabbladdning (läs vår blogg om snabbladdning här). Det som främst påverkas, när det kommer till batteri och värme, är att nedbrytningen av batteriet ökar. Det leder till att batteriet laddas ur snabbare.

En annan sak att tänka på är att för mycket värme även kan leda till att batteriet sväller. Man behöver inte vara någon raketforskare för att känna till att saker som bli varma även blir större. Detta gäller självklart även batteri. Eftersom efterfrågan på smala och smidiga telefoner ökar så är utrymmet för batteriet på många telefoner väldigt litet. Blir batteriet och sväller för mycket kan detta skada hela telefonens innanmäte.

Vill du veta mer om hur du kan spara på batteriet? Läs får du gärna läsa vårt blogginlägg om hur 6 appar som är batteritjuvar.

 

Använd sparsamt

Ihärdig användning kan också värma upp din telefon. Rörelse skapar värme och för att en telefon ens ska kunna fungera måste elektricitet röra sig genom de olika komponenterna. Kollar du på film eller spelar ett spel som kräver mycket från grafikprocessorerna kan därför telefonen bli extra varm.

Hur man undviker överhettning

Att mobilen blir lite varm då och då är inget du bör oroa dig för mycket över. Lägg ifrån dig telefonen några minuter så den får svalna så kan du spela vidare sen.

Undvik att helt enkelt att låta din telefon bli för varm. Som tidigare nämnt bör du inte lämna telefonen i direkt solljus under för lång tid. Något annat du kan göra för att undvika överhettning är att inte ladda upp batteriet helt fullt. När batteriet är fullt är påfrestningen större vilket gör det känsligare för värme. Du bör även undvika att ladda ur batteriet helt. Kan du hålla ditt batteri mellan ungefär 25-85% fullt så är du snäll mot ditt batteri. Även om detta kan låta lite jobbigt (ja okej, det är väldigt jobbigt) så kan detta beteende mer än dubbla antalet laddningscykler du får från batteriet vilket gör att du kan behålla din telefon längre.

En annan sak du kan göra är att stänga ner appar du inte använder och undvika att använda krävande appar för länge åt gången. Ganska självklart – I know.

Och sist men inte minst – våga gå naken! Då menar jag inte dig utan din telefon självklart. Om du inte är en sådan person som tappar telefonen stup i kvarten så kan det vara bra att ta av skalet på sommaren. Genom att ta av skalet på din mobil blir det lättare för den att kylas ner snabbare.

Men oroa dig inte för mycket. De flesta moderna smartphones är utformade för att hantera ganska mycket påfrestning och chanserna för att något mer katastrofalt händer än ett lite försämrat batteri är minimala.

Blöta telefoner

När en telefon kommer i kontakt med för mycket vatten kan detta drabba de inre delarna så att de börjar korrodera. Har ni någon gång gjort det ödesdigra misstaget att tappa telefonen i sjön, eller kanske ner i toalettstolen, kanske ni har lärt er den läxan den hårda vägen. Men det kan faktiskt räcka med att man hanterar telefonen med för våta händer för att vissa telefoner ska kunna ta skada.

En blöt telefon ska inte sättas på förrän den är helt torr. Väntar du tills den har torkat helt kan du undvika inre skador om du har tur, men det är inget du ska räkna med. Det finns även mobilskal som är designade för att skydda telefonen mot väta men tipset är att vara försiktig ändå. Ofta är dessa inte täta nog för att klara av för mycket vatten.

Många mobiltelefoner benämns ofta som vattentåliga. Många tror då att det är fritt fram att ta undervattensbilder med dem. Tyvärr är detta sällan fallet och det betyder snarare att telefonen tål att plockas med ut en regnig dag. Så var försiktig när det kommer till att bara med telefonen och läs specifikationen noga innan du tar med den under ytan.

Kalla telefoner

Även extrem kyla kan skada din telefon. Under sommartid kanske det inte är jättevanligt att telefonen blir nerkyld (håller tummarna för bra sommarväder). Det som ofta sker vid nerkylning är att skärmen slutar fungera, oftast återställs detta när telefonen är tillbaka i normal temperatur igen.

Sunt förnuft är ledordet när det kommer till att ta hand om sin telefon. Så gå ut och njut av sommarvädret och låt mobilen stanna i skuggan.

Senast uppdaterad nov 2019