https://www.dstny.se/app/uploads/mobilephones_expensive_mobiltelefoner_dyra.jpg

Varför är mobiltelefoner så dyra?

Min nuvarande mobiltelefon var dyrare i inköpspris än vad min första bil var. Ja, okej det var en väldigt skruttig bil, men ändå. En iPhone 11 kan ligga på runt 8 000 kr och vill du ha en Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G så får du plocka fram ungefär 14 000 kr. Så varför är mobiler så dyra?

Även om en av förklaringarna självklart är att mobiltillverkarna vill kunna tjäna sig en hacka så finns det faktiskt förmildrande omständigheter till varför en smartphone kostar som den gör idag.

Qualcomm

Qualcomm är de som tillverkar chipet med processorn som finns inuti, i princip, varenda Android. Företaget har ingen riktig konkurrent vilket gör att de kan ta lite vad de vill för sina chip. Bristen på riktig konkurrens leder även till att de kan bestämma ganska mycket över mobiltillverkarna. Ett exempel på detta är att nu tvingar Qualcomm alla mobiltillverkare att köpa deras nya 5G-chip, även om de inte ska tillverka en 5G-telefon.

Utöver detta så har Qualcomm en uppsättning riktlinjer över vad som krävs från mobiltillverkarna. Där skriver Qualcomm att tillverkarna måste ha mycket utrymme inuti telefonen. Detta medför att mobilerna från 2020 har generellt sett blivit större. Och när en telefon blir större faller allt annat som dominobrickor. En större telefon kräver en större display. En större display kräver ett större batteri. Vill tillverkaren kunna använda 5G-kapaciteten som de tvingades köpa från första början, så måste de även sätta moduler för radiofrekvens, runt hela telefonen. Allt detta kostar självklart en hel del.

qualcomm snapdragon

Vi får mer för pengarna

En av anledningarna till att mobiler succesivt stiger i pris är att de faktiskt också succesivt blir bättre. Det kan låta självklart men folk glömmer ofta bort detta när de köper nya telefoner. Hade mobiltillverkare gett ut liknande telefoner, med bara marginellt uppdaterad teknologi, år efter år, så hade vi nog kunnat förvänta oss att priserna på telefoner skulle stabilisera sig.

Men så är inte fallet. År efter år får vi nya smarta lösningar, bättre kameror, snyggare design, snabbare processorer, bättre material. Detta kostar mer. Sedan får man inte glömma kostanden för utvecklingen av den nya tekniken. Att ta fram en ny, smart, funktion kan kräva massvis med investeringar. Något som sedan måste fördelas ut på de antal telefoner man förväntar sig att sälja.

Man har samma telefon längre

Förr var det mer vanligt att man köpte sin telefon tillsammans med ett abonnemang. Då valde man ofta en bindningstid på två år och när tiden var över så skaffade man ett nytt abonnemang och fick en ny telefon samtidigt. Idag tenderar fler att köpa sina telefoner och ha ett fristående abonnemang. Något som har bidragit till att vi inte byter telefoner lika ofta. Dessutom har telefonernas ökade kvalité bidragit till att de faktiskt håller längre. Batterierna är lite mer livskraftiga och mjukvaran håller sig ”up to date” längre. Detta gör att det blir svårare att sälja telefoner då marknaden är ganska mättad. Detta är en bidragande faktor till det stigande priset efter som färre sålda telefoner innebär att tillverkarna behöver ta mer per såld telefon.

När det blir allt dyrare att köpa den nyaste och hetaste tekniken, så blir det samtidigt billigare att köpa standardtelefonerna. Snittkostnaden för en smartphone i USA har gått från 348 $ år 2011 till 214$ år 2019. Eftersom telefoner har blivit så pass bra idag så behöver man inte köpa det allra bästa och nyaste för att få en bra telefon.

Så varför är telefoner så dyra?

Hela marknaden kring mobiltelefoner är ganska komplex. Det finns mycket regler kring säkerhet och teknik som måste efterföljas, samtidigt som kraven på nya häftiga funktioner ökar från konsumenterna. Detta är definitivt en bidragande faktor till varför smartphones idag kan upplevas vara väldigt dyra. Men sett till vad man får så kanske det inte är så farligt ändå.

Har du en smartphone på ditt jobb? Du vet väl att du kan får in hela företagsväxeln in i din mobil? Med Dstnys mobilapp får du in all funktionalitet du behöver, direkt in i mobilen. Låter det intressant?

Låt oss kontakta dig

Våra kompetenta säljare hör gärna av sig till dig och hjälper till med just dina utmaningar eller ring till 08-120 100 00 för att prata med en rådgivare direkt.