https://www.dstny.se/app/uploads/wi-fi6.jpg

Wi-Fi 6 – vad är det och hur gynnar det oss?

Wi-Fi 6 är den senaste standarden inom Wi-Fi och släpptes redan 2018. Men hur skiljer sig Wi-Fi 6 från andra versioner och hur gynnas användarna av den senaste teknologin?

Det tänkte vi besvara här.

Svår benämning på Wi-Fi-standarder

Namnet på Wi-Fi 6 är egentligen 802.11ax. Wi-Fi har länge haft ett ganska krångligt sätt att namnge sina olika standarder. Teknologin har sedan sin lansering haft 802.11 som standardbenämning. Efter det har det kommit, vad som kan verka vara slumpmässiga, bokstäver efter. Den första Wi-Fi-standarden hette 802.11b, den som kom ut efter hette 802.11a. Där efter kom g, n och ac. Sist ut var då 802.11ax. Inte helt logiskt för oss vanliga dödliga.

Så för att förenkla det hela bestämde sig Wi-Fi Alliance, organet som reglerar Wi-Fi, att numrera de olika standarderna istället. Eftersom det finns sex olika versioner av Wi-Fi släppta så blir den senaste versionen, enkelt nog, Wi-Fi 6.

Wi-Fi 6 standards

5 nya huvudfunktioner i Wi-Fi 6

Nya standarder tas fram när nya behov uppstår kring Wi-Fi. När de nya funktionerna är bestämda måste det även listas ner vad tillverkare måste hålla sig till för att de enheter de skapar ska ha för att kunna nyttja den nya standarden. I Wi-Fi 6 listas tusentals saker i standarden, något vi självklart inte kommer gå in på i denna bloggen. För att hålla det kort så tänkte vi istället summera det till fem huvudfunktioner.

Högre hastighet

Detta kanske inte kommer som en chock. Ja, självklart är Wi-Fi 6 också snabbare än sina föregångare. Den maximala teoretiska hastigheten för Wi-Fi 5 var ca 850 Mb/s. Wi-Fi 6 ger oss nu istället en maximal hastighet på ca 1200 Mb/S. Detta kan tyckas vara en ganska liten höjning när man tänker på att hastigheten blev sex gånger högre mellan Wi-Fi 4 och Wi-Fi 5. Då gick hastigheterna från 150 Mb/s till 850 Mb/s.

Saken är den att den teoretiska maximum-hastigheten sällan stämmer. Kapaciteten kan variera markant beroende på en mängd olika saker så som avstånd, saker i vägen, kvalitén på din router och andra signaler i luften.

Det man har gjort med Wi-Fi 6 är att jobba på effektiviteten och på så sätt kunna leverera högre ”verkliga” hastigheter, och inte ett teoretiskt maximum. Detta främst genom MU-MIMO och OFDMA.

MU-MIMO

MU-MIMO står för Multiple User, Multiple-input, Multiple-output. För att uttrycka det enkelt så är det ett protokoll som tillåter flera enheter att ta emot och skicka data samtidigt. Wi-Fi 6 kommer att kunna hantera upp till 8 enheter på samma gång. Tänk dig en väg, som istället för en vägbana har 8 vägbanor.

Detta betyder inte att bara 8 enheter kan kommunicera med routern totalt, det betyder att de paket som Wi-Fi:et skickar ut (många ggr per sekund) kan tas emot av 8 enheter samtidigt. Med tanke på det så ökar antalet enheter som kan kommunicera med routern varje minut. Förr, med äldre versioner av Wi-Fi, fick enheter vänta på sin tur för att få kommunicera mer routern. Men nu kan alltså många fler få information samtidigt.

Wi-Fi 6 MU-MIMO

OFDMA

OFDMA är en förkortning på Orthagonal frequency-division multiple access (testa att säga det tio gånger snabbt). Vad OFDMA gör är att den kan dela upp datan från routern i mindre delar.

Så om MU-MIMO gör att det blir en åttafilig väg så gör OFDMA att varje lastbil som körs ut kan dela upp sin last på flera olika mottagare och lämna av det på vägen. Detta gör att upp till 30 olika enheter att kommunicera med routern samtidigt. Även om detta sub-kanaler blir mindre än huvudkanalen så blir åtkomstpunkten mer flexibel och kan därmed allokera bandbredd till olika enheter baserat på deras data-behov.

Wi-Fi 6 OFDMA

Target Wakeup Time

Target Wakeup Time är en ny funktion som är väldigt bra för enheter drivna av batteri. Den tillåter enheter att förhandla hur ofta och hur länge de behöver skicka eller ta emot data. Detta tillåter Wi-Fi-signalen att ”sova” när det inte behöver skickas ut någon information. Något som kan hjälpa till att spara den, ack så, dyrbara batteritiden i din telefon.

BSS Color

Nej, Wi-Fi 6 kommer inte stråla ut massa färger. BSS Color är en identifierare, ihopsatt med varje patapaket som skickas ut, för att indikera vilket trådlöst nätverk det kom ifrån.

Förr fick en åtkomstpunkt, vanligtvis en router, vänta med att skicka ut ett datapaket om det redan finns ett paket som flyger genom luften. Men med BSS Color kan en åtkomstpunkt avgöra om ett sådant paket kommer från en annan åtkomstpunkt vilket gör att Wi-Fi:et inte längre väntar på att signalen har gått förbi för att skicka ut sin egen data. Något som minskar riken för att Wi-Fi:et blir långsammare om flera signaler är igång samtidigt.

Tillsammans gör dessa förändringar gör att Wi-Fi 6 inte bara blir snabbare, utan även mer effektiv i den data som den faktiskt skickas ut. Ett snabbare Wi-Fi tillsammans med 5G kommer medföra att vi får uppleva höga internet-hastigheter överallt. Ett bra kliv framåt i världen av Wi-Fi och internet.