10 saker du inte visste om Apple

Apple är ett välkänt och ganska mytomspunnet företag. Troligtvis så känner de flesta konsumenter till deras produkter idag. Men gräver man lite under ytan så finns det mycket spännande historia att finna om företaget som många kanske inte hade en aning om. Här är 10 saker du kanske inte visste om Apple.

1 Kl 9:41

De som är uppmärksamma kan se att i väldigt många reklambilder för Apple så visas tiden på skärmen som 9:41. Detta har att göra med klockslaget som Steve Jobs berättade om den första iPhonen. Företaget ville att bilden på telefonerna skulle motsvara den riktiga tiden då iPhonen visades. De hade räknat med att det skulle ta 40 minuter för Jobs att komma fram till biten där han visade upp telefonen för första gången, men för att vara på säkra sidan lade de till två minuter. När det sedan var dags att visa den första iPaden gjorde de samma sak, men tog då bort en minut från presentationen. Klockslaget 9:41 har levt vidare sedan dess.

Steve Jobs och iPhone

2 Varför det heter Apple

Många har spekulerat i varför företaget heter så som det gör. Vissa trodde att de hade bibliska kopplingar, vissa trodde att det var kopplat till vetenskap. Men svaret är mycket mer basalt än så. Steve var nämligen på en fruktbaserad diet när företaget grundades och han var speciellt förtjust i äpplen.

3 Apples första logga

Idag känner vi igen Apple för dess rena och moderna utseende, men så har inte alltid varit fallet. Företagets ursprungliga logga var en gammeldags bild på Isak Newton, när han satt under det berömda äppelträdet där han, enligt legenden, skulle fått idén om gravitationen.

Bara ett år senare bytte företaget logga till äpple-ikonen. Rengbågsfärgerna i loggan skulle symbolisera att företaget var först med att sälja datorer med färgskärmar.

Apples första logga

4 Bettet taget ut äpplet

Att det är ett bett taget ur Apples logga är enbart där för att förtydliga att det är ett äpple. Så kunder inte skulle tro att loggan skulle föreställa en tomat eller någon annan rund frukt.

5 TAM – Twentieth anniversary Macintosh

För att fira företagets 20-årsjubileum så tillverkades en specialutgåva av deras persondator. Endast 12000 exemplar togs fram och nypriset var då 7499 US dollar. Men i priset fick man en inbyggd 12,1 tums skärm, vertikalt sidomonterad cd-spelare och tangentbord klätt i italienskt kalvskinn. Men lyxen stannande inte där. Det hela toppades med att datorn blev levererad i en limousine och installerad av en man i smoking.

6 Command-knappens logga

Knappen Command kanske är den viktigaste knappen på en Mac-dator. Till en början hette knappen Apple Key och symbolen på den var Apples egen logga. Grundtanken med just den knappen var att man inte skulle behöva en mus alls utan genom olika kortkommandon styra datorn. Men Steve tyckte att man överanvände namnet Apple och dess symbol, något som enligt honom skulle vattna ur varumärket. Därför valde företaget att byta namn och utseende på knappen.

Symbolen för Command-knappen idag kan tyckas lite slumpmässig och många tycker att den mest ser ut som en kringla. Faktum är att loggan är tagen från det nordiska vägmärket för intressepunkt.

7 Apple har släppt en klädkollektion

Ja, tro det eller ej, Apple har inte bara sålt högteknologiska prylar. Det sålde även kläder ett tag under 1986. The Apple Collection var Apples eget klädesmärke. Kläderna må ha varit moderna på den tiden men detta är ett klassiskt exempel på att det inte alltid var bättre förr.

Apples klädkollektion

8 Apple tar sällan den snabbaste vägen

Apple har länge varit kända för sin kvalité och att vara noggranna i allt de gör. Ett sådant exempel är blomman som finns på Apple Watch. Där många andra företag troligtvis hade valt att animera de blommor som slår ut så spenderade Apple hundratals timmar på att filma riktiga blommor.

9 Siri var tänkt att vara en fristående app

Siri är en funktion vi starkt förknippar med Apple. Men från början var Siri tänkt att vara en fristående app som skulle fungera med Apple, Android och Blackberry. Funktionen Siri var från början utvecklad av SRI International och appen släpptes till iOS i februari 2010. Apple köpte sedan företaget, bara två månader senare, och integrerade funktionen med iPhone 4S.

10 Apple är inte ensamma om att sälja iPhone i Brasilien

Apple äger inte sitt varumärke iPhone utan köper detta som en licens från Cisco. De senaste åren har Apple dessutom förlorat ensamrätten till varumärket iPhone i Brasilien. Det finns nämligen ett annat företag där, vid namn Gradiente, som har sin egen iPhones som säljs i landet.

 

Recent posts