Dstny SE för Movember

Willem Edström från Dstny SE deltar i Movember

Vi har intervjuat Willem Edström, Support Technician hos oss på Dstny SE, om Movember. Han är en hängiven förespråkare för rörelsen, som använder ansiktshår och månaden november för att öka medvetenheten om och stödja män som går igenom testikel- och prostatacancer. För Willem är Movember mer än att bara odla en mustasch; det är en kraftfull symbol för solidaritet och förståelse. I ett samhälle där diskussioner om mäns mentala hälsa har stigmatiserats, tror Willem att Movember erbjuder en unik plattform för att bryta dessa barriärer.

Vad är Movember?

Ett sätt att öka medvetenheten om och stödja testikel-/prostatacancer. En organisation som stöttar individer med prostatacancer, och du behöver inte göra en donation – det räcker med att ha mustasch, en enkel gest som förmedlar mer än du kanske tror.

Det är jättebra att det nu är kopplat till psykisk hälsa, då det är något stigmatiserat i samhället att just män ska prata om hur de mår. I många samhällen finns det de som säger att män ska hålla inne sina känslor och inte uttrycka dem, vara ”starka”. På grund av detta tror jag att många kämpar med sin mentala hälsa. Det är tråkigt, men det är lite så i samhället, inte bara i Sverige utan över hela världen.

Vad betyder Movember för dig?

Att visa människor runt omkring mig utan att direkt prata med dem – att jag stöttar, finns här och förstår att man kan gå igenom något tufft och ha förståelse. Vi finns alla där för varandra.

Tror du att den symboliska mustaschen inbjuder till att söka stöd, känna samhörighet och att man kan vända sig till varandra?

Ja, jag kanske inte känner det personligen, men jag kan tänka mig att man känner en viss tillhörighet som man normalt inte har i sin vardag.

Vad fick dig att engagera dig i Movember-rörelsen?

Jag såg det som en rolig grej att göra på jobbet, med kollegor, vänner etc. Det visar att man bryr sig, och egentligen är skägg och mustascher bara hår; det växer ut igen. Att raka av sig skägget en gång om året jämfört med vad människor går igenom dagligen i sina liv – det är inte mycket, i jämförelse.

Så gesten att raka av sig skägget har specifikt en symbolisk betydelse? Är det någon typ av uppoffring?

Ja, ett skägg kan betyda mycket för många. Jag har inget hår på huvudet och stylar därför oftast min mustasch och skägg för att visa upp min stil. Att spontant raka bort skägget är fortfarande ingen stor grej för mig; det är till det större bästa.

Varför ska läsaren engagera sig i Movember?

För det är viktigt att ta hand om varandra, vara uppmärksamma på varandra — man vet aldrig om någon mår dåligt eller inte, så fråga ”hur mår ni” och stå upp och var där för varandra.

Vill du läsa mer om Movember-rörelsen kan du göra det här