https://www.dstny.se/app/uploads/skärmbalans-nyheter-e1588592048425.jpg

Har du skärmbalans?

Våra smartphones är proppade med lättillgängliga kommunikationsverktyg och underhållningstjänster som gör att vi spenderar allt mer tid bakom skärmen. Men hur påverkar det oss egentligen?

Med alla funktioner och finesser följer givetvis också det ökade behovet av att ständigt vara medveten om sin omgivning och omvärlden genom t.ex. nyheter och sociala kanaler. Framförallt ökar behovet av att alltid vara nåbar för att man förväntas vara det.

Det finns inget som säger att det är negativt att vi generellt tillbringar allt mer tid bakom mobilskärmen, men faktum är att vi många gånger kollar på telefonen helt utan anledning, även när det inte har hänt något sedan sist vi kollade. Det har blivit som ett invant mönster, eller reflex, hos många.

När reflekterade du senast över hur mycket skärmtid du spenderar? I en IPA undersökning som Dagens Industri skrev om i augusti 2015, visade siffrorna redan då att vi i genomsnitt tittade på telefonen 264 gånger per dag (personer under 25 år tittade på telefonen hela 387 gånger per dag i genomsnitt vilket kan jämföras med att man tittar på i telefonen 1 gång varannan minut).

För många, men självklart inte för alla, kan det orsaka en inre stress när man tillägnar mycket tid av vardagen på just mobilen och behovet av att hitta en balans mellan vardagstid utan telefon respektive med kan kännas stor.

I slutet av år 2015 publicerade Aftonbladet en lista med 6 vassa tips på hur du kan hitta ”rätt skärmbalans”. För er som känner att ni spenderar för mycket tid till att titta på mobilen och har missat dessa tips så passar vi på att dela med oss av listan här:

Lista ner situationer och känslor som får dig att vilja titta i din telefon och fundera över vad kan du göra istället.

  • Återta kontrollen. Stäng av dina notifikationer och bestäm dig för när du inte vill vara medveten om din telefon.
  • Gör en lista på situationer när du inte skall använda din telefon. Kan vara vid måltider, i sängen eller under joggingturen.
  • Ta en promenad, oavsett om det är med din partner, barn eller husdjur, och lämna telefonen hemma.
  • Använd en vanlig väckarklocka istället för telefonen, det gör det lättare att motstå frestelsen att surfa vid läggdags.
  • Lägg ifrån dig telefonen i sociala sammanhang och tillbringa mer tid med att prata med dina vänner ansikte mot ansikte.

Låt oss kontakta dig

Våra kompetenta säljare hör gärna av sig till dig och hjälper till med just dina utmaningar eller ring till 08-120 100 00 för att prata med en rådgivare direkt.